facebook share

Megjelenés dátuma: 2014. július 8.

A következőkben szeretnénk Önöket tájékoztatni a múltkori számban bemutatott „Rögtön Jövök” program következő állomásáról.

A Főváros és a KÉK közösen szervez őszre egy „Fesztivált”, ahol szeretnének legalább egy rövid időre gazdát találni az üres üzlethelyiségeknek. Rengeteg projekt érkezett be (mellékelve a felhívás itt nyitott uzletek_felhivas_2014_uj), azonban kevés a rendelkezésre álló üres üzlethelyiség. Ez jó lehetőség az üzlet tulajdonosoknak, akiknek jelenleg parlagon hever az ingatlana, hiszen egy hónapig nem kell fizetni a rezsit utána és egyben részt vesz egy nagy marketing kampányban, így a későbbiekben több esély van az üzlethelyiséget kiadni.

Üzlet tulajdonosok jelentkezését várjuk, akik szeretnének részt venni ebben a kampányban!

Jelentkezési határidő: 2014. július 11. (péntek)

Felhívás eredeti szövege

A tömegével üresen álló budapesti üzlethelyiségek jelensége és annak káros hatásai olyan probléma, mellyel foglalkoznunk kell. Mind a Fővárosi Önkormányzat Rögtön jövök!, mind a Kortárs Építészeti Központ Lakatlan programja erre a problémára keres innovatív megoldásokat – legújabb, ezúttal közös kezdeményezésünk, a Nyitott üzletek fesztiválja egyike ezeknek.

Helykereső projektek, szervezetek és üres üzlethelyiségek tulajdonosai is jelentkezhetnek a Fővárosi Önkormányzat és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) közös szervezésében megrendezett Nyitott üzletek fesztiváljára (2014. szeptember 19. – október 19.).

A fesztivál keretében régóta kiadatlan üzlethelyiségekbe költözhetnek egy hónapra olyan ígéretes, feltörekvő kezdeményezések, melyek önálló helyet keresnek, szívesen kipróbálnák egy bérelt helyiség előnyeit és lehetőségeit és adott esetben a helyiségek bérlőivé válhatnak. A fesztivál alatt a tulajdonosok láthatóvá, megtekinthetővé tehetik a helyiségüket, a pályázók pedig vállalják annak minimális, szükséges helyrehozatalát.

A szervezők

A Fővárosi Önkormányzat (Rögtön jövök! program) és a

Kortárs Építészeti Központ Alapítvány (Lakatlan program)

egyaránt

régóta foglalkoznak az üres ingatlanok újszerű hasznosításának kérdésével, olyan megoldásokat keresve, melyek segíthetik az önkormányzatokat és magántulajdonosokat nehezebben kiadható ingatlanjaik hasznosításában.

A Nyitott üzletek fesztiválja most az ő együttműködésükben valósul meg:

a szervezők szeretnék, ha az esemény megkönnyítené a helyiségtulajdonosok és az ígéretes helykereső kezdeményezések egymásra találását és a mindkét fél számára előnyös bérleti konstrukciók létrejöttét. Ebben pedig a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is igyekszik segíteni, hiszen a „Rögtön Jövök” weboldalt a Kamara üzemelteti és egyben a Bevásárló és Tematikus utca programon keresztül pontosan a bezárt üzletek számának csökkenéséért harcol.

A beköltöző projektek

A helyiségekbe beköltözőket egy szakmai zsűri szelektálja, hogy valóban a legjobb, legígéretesebb, legmegbízhatóbb projektek kerülhessenek előtérbe, de a válogatás második körében természetesen a tulajdonosnak is lehetősége van érvényesíteni preferenciáit. A helyiségeket a jelentkezők szerződéses keretek közt használhatják, a tulajdonossal kötött egyéni megállapodás szerint, kedvezményesen, a szervezők felelősségvállalása mellett.

A Nyitott üzletek fesztiváljára

190 db projekt-terv érkezett, köztük:
- integrációs (pl. autistákat segítő csokoládé-készítő társadalmi vállalkozás),
- kulturális (pl. Néprajzi Múzeum külső színhelye, irodát kereső művészeti magazin),
- oktatási (pl. képzési programok a magyar kistermelők számára),
- design (pl. feltörekvő soproni grafikus stúdió, fiatal magyar formatervezők),
- gasztronómiai (pl. hagyományos cukorka-készítő családi vállalkozás),
és egyéb területekről.

Az ingatlanok

A szervezők olyan ingatlantulajdonosok jelentkezését várják, akik régóta kiadatlan ingatlanjukat láthatóbbá tennék és szívesen megismerkednének ígéretes projektekkel, amelyek hosszútávon akár bérlőikké is válhatnak. Keresett ingatlanok: kiadatlan, földszinti (esetleg: félemeleti / alagsori), utcai (esetleg: udvari), üresen álló, magán vagy önkormányzati tulajdonú, budapesti helyiségek. Minimális infrastruktúra: áramvételi lehetőség, zárhatóság. Előny: nagy méretű kirakat.

A hivatalos felhívást csatolva megtalálják. itt nyitott uzletek_felhivas_2014_uj

Jelentkezni pedig itt lehet.

https://docs.google.com/forms/d/1xM-Bl1X2thiH2vahJz_4f4lGbOAbOg2-iIwoZLHD-d0/viewform