facebook share

20150222_132059

Megjelenés dátuma: 2015. február 17.

Rendkívül sikeres volt az Idegenvezetői Világnap alkalmából tartott idei négynapos programsorozat a fővárosban. Február 19. és 22. között idegenvezetők társadalmi munkában mutatták be Budapest olyan nevezetességeit, történelmi és kulturális értékeit, amelyek gyakran még az itt élők előtt is ismeretlenek. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) támogatásával megrendezett fesztiválon több mint 100 ezren vettek részt.

Idén február 19-22. között került sor az Idegenvezetői Világnap alkalmából tartott fővárosi programsorozatra, amely a „Javuló trendek, de hogyan tovább? – avagy mitől lesznek versenyképesebbek Budapest turizmusában dolgozó vállalkozások” című konferenciával kezdődött. A konferencián a szakmához kapcsolódó ágazatok neves előadói mutatták be és ismertették a turizmus és idegenvezetés aktuális és megoldandó kérdéseit, kitérve a turistabuszok parkolási lehetőségeire, illetve az idegenvezetés speciális területére is. Az előadóink Volner János, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának elnöke, Dr. Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, Fodor Olivér, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztályának osztályvezetője, Horváth Gergely, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgató-helyettese, Jung Csaba a BKIK Hajózási Stratégiai Szakmai Osztály elnöke-, és Dr. György Hedvig egyiptológus, a Magyar-Egyiptomi Baráti társaság főtitkára voltak.

A konferenciával egyidőben, már csütörtökön megkezdődött az Idegenvezetői Világnap mindenki számára elérhető eseménysorozata. Pénteken főként gyalogos séták, múzeumi tárlatvezetések, koncertek, szombaton természetjárások, irodalmi, zenei speciális séták és ünnepi koncert várta az érdeklődőket, vasárnap pedig a tematikus séták mellett ingyenes buszos, hajós, és villamosos városnézésekkel készültek a szervezők. A mozgássérültek részére külön speciális autóbuszos túrák is voltak.

A négy napon át tartó eseménysorozat programjai térítésmentesek voltak, mindössze a látogatásokkal érintett múzeumi belépők voltak díjkötelesek. Az előzetes regisztrációval már számos résztvevő előre biztosította helyét a programokon. A sajtó-, valamint a városlakók részéről minden korábbi Idegenvezetői Világnapot meghaladta az idei érdeklődés. A 100 ezer látogató jórészt budapesti lakos volt – ez jól jelzi, hogy a főváros bővelkedik rejtett „kincsekben”, amelyek még a régóta itt élők előtt sem voltak ismertek. A programok keretében lehetőség volt többek közt városnéző túrákon részt venni, melyek idegenvezetői a város történetében meghatározó szerepű helyekre kalauzolták el a látogatókat. Négy nap alatt több mint 100 séta, 15 autóbusszal 60 túravezetés, 5 villamosos, és 9 hajós városnézés várt minden korosztályt, valamint a főváros tematikus utcáiban, többek közt a Falk Miksa utcában, a Ráday utcában, a Bartók Béla úton, a Liszt Ferenc téren, Pozsonyi úton, a KultUnio negyedben és a Király utcában is BUM-sétákkal, továbbá folyamatos idegenvezetéssel várták a rendezvény résztvevőit. Három mozgássérült busszal 70 mozgássérült láthatta a fővárost.

A Bálnában rendezett vasárnapi zárónap eseményeit Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának elnöke nyitotta meg, a program résztvevőit Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, és Dr. Vetter Szilvia, a Magyar Turizmus Zrt. sajtófőnöke köszöntötte. Hazánk egyes régióinak az ott lévő turisztikai desztináció menedzsmentje által történő bemutatása mellett kézműves termékek vásárlására is lehetőség nyílt.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara számára példaértékűek a pozitív visszajelzések, és a kamara reméli, hogy a turizmusban érintett társaságok a későbbiekben is beépítik e nagyszabású rendezvényeket éves programjaikba. Mivel a turisztikai eseményekre a vállalkozások és az idősebb korosztály mellett egyre több fiatal érkezik, a gyermekes családok érdeklődése is növekvőben, a Kamara részéről megfontolandó kérdés, hogy a jövőre nézve az Idegenvezetői Világnaphoz hasonló, változatos és rendhagyó programokat állít össze, illetve még több különleges és élményekben gazdag programsorozatot szervez.

Forrás: www.bkik.hu

Képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.852670044771264.1073741829.428382307200042&type=3