facebook share

VAA_2383_w

Közel kétszázan vettek részt az első Taxi Expon 2017. november 14-én, mely mind a látogatók, mind a megjelent kiállítók visszajelzése alapján sikeres és színvonalas rendezvény volt. A szakma örömmel fogadta ezt a közös platformot, ahol az érdekeltek találkozhattak egymással és néhány aktuális témában is sikerült új információkkal ellátni a jelenlevőket. Még vidéki személyfuvarozók is érkeztek Budapestre.

VAA_2033_w

Komoly előkészületek után 10.00 órakor vette kezdetét az első Taxi Expo Budapesten, melyet Tankó Zoltán nyitott meg, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának elnökhelyettese. Sokan várták kíváncsian az előadásokat, melyekből alább néhány fontosabb információt kiemelünk.

VAA_2058_w

Első előadó Mizsányi Attila volt, a NAV KI Ellenőrzési Főosztály osztályvezetője, aki Online pénztárgépek használatának tapasztalatai, miként értékeli az elmúlt időszakot a NAV címmel tartotta meg előadását. Mizsányi úr beszélt a pénztárgépek bevezetésének tapasztalatairól, így a bizonylatolásról és arról, hogy ki, mikor és mit ellenőrízhet. Szó volt a pénztárgép használattal kapcsolatos kötelezettségekről, a KATA-sokról, akik száma egyre nő. Azt is megtudtuk, hogy milyen feltételek teljesülése mellett lehet ezt a formát választani. Végül pedig az ellenőrzés tapasztalatait elemezte az osztályvezető úr. Elmondható, hogy közel 72%, akinél rendben találtak mindent és 28%-nál voltak problémák.

VAA_2231_w

A következő előadás A Taxik és a taxisok ellenőrzései – fővárosi és megyei tapasztalatok címmel két előadó közreműködésével valósult meg. Rónay-Tobel Beatrix főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztályától a Taxi és személygépkocsis személyszállítási tevékenység közlekedési hatóságnál végzett ellenőrzéséről beszélt. Elmondta a fő feladatokat, az ellenőrzések eredményeit és azt, hogy milyen további feladatok elvégzésére van szükség, hogy a “hiéna” tevékenységet visszaszorítsák.

VAA_2208_w

Ezután Dr. Rásó Hajnalka taxiközlekedés-menedzsment vezető, Budapesti Közlekedési Központ Zrt képviseletében a BKK Zrt ellenőrzéseinek hátterét és eredményét ismertette. Tájékoztatást adott a jogszabályi környezetről, az ellenőrzések módjáról és eljárásrendjéről. Bemutatta az ellenőrzési jegyzőkönyvet és a helyszíni hatósági intézkedéseket. Elmondta, hogy hiányoznak a hatékony szankcionálások és kérte a jelenlevőket, hogy ha bármilyen panaszuk, bejelenteni valójuk lenne, akkor forduljanak hozzá bizalommal.

VAA_2443_w

Szünet után Telekesi Tibor központvezető, Közlekedéstudományi Intézettől az elektromos és hibrid taxik üzemeltetésének tapasztalatairól és jövőjéről beszélt. Előadását szemléltető grafikonok bemutatásával kezdte, ahol a személyszállítási teljesítményeket láthattuk közlekedési módonként. Szó volt még a töltési technológiákról, az elektromos hatótáv alakulásáról és a zöld rendszámú gépjárművek számáról környezetvédelmi kategóriánként besorolva. Ismertette az E-mobilitást támogató állami ösztönzőket és intézkedések típusait, valamint a zöld rendszámok előnyeit és a töltő állomások elhelyezkedését az országban.

VAA_2462_w

Az utolsó előadást Dudás Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara VI. Közlekedés Osztályának elnöke Címkiadó rendszerekkel kapcsolatos tapasztalatok bemutatása témakörben tartotta meg. Bemutatta a digitalizáció fejlődését a taxi közlekedésben, egészen a régmúlttól napjainkig. Ismertette az ide vonatkozó törvényeket és rendeleteket, valamint az új címkiadó rendszereket, majd beszélt az elmúlt 4 év tapasztalatairól.

VAA_2672_w

Az előadások után, Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondott köszöntőt, majd átadták a Haltenberger Samu Díjakat és az év Közlekedési Vállalkozója Díjat.

A Haltenberger Samu díjat kapták:

Dr. Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, aki az elmúlt években kifejtett tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult a taxi szolgáltatás egyértelmű feltétel rendszerének jogszabályi kialakításához.

Gyurik Zoltán, aki a szövetkezet tulajdonosaként, kiváló szolgáltatásával lassan 2 évtizede példát mutat a munkatársainak. Alapító tagja és a kezdettől elnöke a szakmában egyedüli segélyszervezetként működő, City Taxi Önsegélyező Egyesületnek.

Surányi László, aki a 6×6 taxi cégcsoporton belül végzi tevékenységét, 36 éve dolgozik a szakmában, személye tekintélyt és intelligenciát jelent a cégnél. Szinte alapító, a régi Volán Taxi oszlopos tagja volt. Előélete makulátlan, jelenleg is etikai csapattag és a társadalmi etikás csoport vezetője.

Szakács Károly egyéni vállalkozó, tanuló éveit követően, nyugdíjba vonulásáig több mint 40 évet töltött el a Főtaxinál. A hosszú évek alatt munkájára számos dicséret érkezett, amely mindig példaképül állította az ifjabb generációk elé. Sajnos a díjat a kolléga egészségi állapota miatt nem tudta  átvenni a helyszínen, de természetesen eljuttattuk hozzá.

Az év Közlekedési Vállalkozója, a FŐTAXI lett.

A díjátadó után kisorsolásra kerültek a rendezvényen megjelent kiállítók által felajánlott értékes nyeremények. Összesen 32 nyertest köszönthettünk. Köszönjük a felajánlásokat!

 

Az esemény sajtótájékoztatóval és a kiállítás megtekintésével zárult.

További képek az eseményről: