facebook share

Megjelenés dátuma: 2015. 09. 09.

A Ráday utca ismét megtelik zenével és kultúrával 2015. szeptember 26-27-én! A sokszínű programok összeválogatásánál arra törekedtünk, hogy minden korosztály és érdeklődési kör megtalálja a neki tetszőt. A programok ingyenesen látogathatók!

112265140610031025_raday_cover_foto

 


Szeptember 26. – Szombat:

 

Séták 14.00 órától

Épületek, amelyek mellett minden nap elmegyünk, néha rácsodálkozunk szépségükre, mégse ismerjük őket. Ha kíváncsi a kerületre, amelyben él, vagy amiről többet szeretne tudni, most lehetősége nyílik megismerni. A Ráday utca ünnepén saját/os séta útvonalat kínálunk a Belső Ferencvároson keresztül.

A szervezett séták 14.00 – 16.00 – 18.00 – 20.00 órakor indulnak.

 

Gitár ünnep a Ráday utcában –15.00 – 22.00

Első ízben rendezzük meg a gitár zene ünnepét. Szeretnénk, ha évente egy alkalommal a Ráday utcába gyűlnének a gitár játékosok, a hangszer, és a gitárzene szerelmesei vennék birtokukba az utcát. Várjuk a sok-sok gitározni tanuló, magánszorgalomból zenélő gitárost, ahogy fellépnek a „mesterek” is.

Meghívásunkat elfogadták:

A Juhász Gábor és Kovács Zoltán duó.

Az IF Kávézóban Párniczky András és a Vaklárma zenél.

A Rombusz Terasz színpadán a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanulói (Beri Áron, Puporka Lajos, Pázmándi József, Danyi Csaba és Danyi Bertalan) és „sztár vendégünk” Pusztai Antal ad koncertet.

 

Open mic – közös, színes performanszok a közönség részvételével

Az open mic egy élő előadás, ahol a közönség és szinte bárki birtokba veheti a színpadot. A zenés open mic produkciókban a kezdő zenészeknek is lehetőségük van saját maguk kipróbálására, tudásuk bemutatására. A közös zenélés általában a fellépők után, mindazok részvételével zajlik. Ennek folyamán a legkülönbözőbb tudású, és stílusú zenészek játszhatnak együtt, hihetetlen színes együtt zenélések közepette, megannyi hangszeren.

 

Fellépő együttesek:

15.10-15.50 Tim Atkins
16.00-16.20 Illyés Lóránt
16.30-16.50 Walton Ágoston
17.00-17.50 NB Trió
18.00-18.50 Choose Cheese
19.00-20-00 Vár Be Q

20.00 – 22.00 Nagy Jam

 

 

EZEN AZ ESTÉN KÍSÉRLETET TESZÜNK EGY REKORD FELÁLLÍTÁSÁRA!

A „nyitott mikrofon” mintájára meghirdetjük a „nyitott utcai gitározást”:

Hozd el a gitárod és állj be utcazenésznek, lépj fel a Rádayban!

Regisztrálj a gitarjam2015@gmail.com címen, hogy kapj „helyet” és „időpontot”, amikor a Tiéd, és csak a Tiéd a fellépés lehetősége.
Elég a név és, hogy szeretnél játszani a Rádayban, többet nem is kérünk, regisztrációdra válaszolni fogunk. Ha „végeztél”, még mindig beszállhatsz az Open Mic-nál, ahol 20.00-tól indul a Nagy Jam. Hívd a barátokat, barátnőket, családot, nagymamát, szomszédot, fotóztasd magad, mint az utca királyát! Párhuzamosan futnak a Rombusz terasz koncertjei – nem maradhat senki ezen az estén gitárzene nélkül.
Várunk mindenkit, aki tud gitározni, aki tanulja, és azt is, aki csak hallgatja.

 

Terített asztalok versenye a Ráday utcában – 14.00 – 24.00

Az utca éttermei, kávézói, boltjai versengenek a Legszebb teríték címért – immár másodszor!
A vándor díj idén új gazdát keres.

A versenyt hagyományainknak megfelelően a közönség szavazata dönti el, vagyis járj nyitott szemmel és szavazz!

 

Divatbemutató a Ráday utcában –18.00 – 22.00

Kifutóvá válik a Ráday utca „Vörös Szőnyege”. Az ország több művészeti szakközépiskolájának, az intézmények diákjainak és tanárainak közös művészeti megmozdulása. Látványos, zenés koreografált karneváli esemény. Kosztümös felvonulás és akció a Ráday utca több helyszínén.

Huszanyik Éva és Rostás Zoltán és tanítványaik divatbemutató show-ja.

“I want to ride my recycle” címmel rendezett

Rostás Zoltán és Huszanyik Éva 2007-es közös divatbemutatójukat követően alapították meg ezen a néven csoportjukat.

A iparművészek – végiggondolva, hogy a mai fogyasztói társadalom mi mindent kidob, amit kicsit is „réginek” ítél, vagy éppen nem használ, lelki és materiális értelemben egyaránt – divatbemutatóikkal szeretnék felhívni a figyelmet az újra hasznosítás fontosságán túl a konzum gondolkodás tarthatatlanságára, hosszú távon érvényesülő következményeire. Lehet, hogy már ennek a „hosszú távnak” az idejét éljük?

A csoport tagjai alkotásaikhoz a hagyományos ruházati anyagok mellett nagyobb részt rendhagyó, alternatív anyagokat használnak: papír, szemetes zsák, reklámszatyor és sokféle háztartási „hulladék” jelenik meg, mint divatos öltözet és ékszer.

A létrehozott művek egy része mindennapi viseletként is hordható, de a fő cél a figyelem felkeltése akár groteszk, extrém látvány elemekkel is!

Most éppen a Ráday Fesztivál keretében, a Ráday utcában.

A Forrai Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium Divat-és Stílustervező, valamint Dekoratőr szakos diákjai - immár másodszor – vonulnak fel saját tervezésű és kivitelezésű öltözék bemutatójukkal Ráday utcai rendezvényeinek keretében. A “forraisok” legújabb ruha-kreációit, a formabontó öltözékek többségét a Földközi tengeren fekvő kis sziget – Málta – történelmi, kulturális és vallási sokszínűsége inspirálta, ahol a közeljövőben bemutatkoznak. Mostani fellépésüket akár a nemzetközi szereplést megelőző főpróbának is tekinthetjük: így szerepel egy magyar művészeti iskola Máltán! Az általuk tervezett két „Zene-pont” is ezt a világot idézi meg.

16.00 – 20.00

Irodalmi és gyermek programok, Két Egér Könyvesbolt

A Két Egér könyvesbolt ünnepi programja gyerekeknek, családoknak

Hatalmas tenger a népművészet tele izgalmasabbnál izgalmasabb szigetekkel és a tenger mélyén rengeteg kinccsel. A 2011-ben alakult Borsa együttes most egy közös vitorlázásra hív mindenkit, ezen a tengeren, ahol dalból van szél, táncból az tengeráramlat és meséből láthatár. Utazásunk során a moldvai néphagyomány kincseiből vihet haza egy-két gyöngyszemet minden matróz, aki velünk tart az úton!

Réfi Noémi – hegedű

Hekman Zsolt – dob

Kiss Krisztián mv. – koboz

Porvai Gergő – tánc

Tóth Olivér Artúr – koboz, mese

Tóth Péter – furulya, kaval

 

Ars Sacra kulturális fesztivál programjai a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Templomban – 18.00–20.00

Az Ars Sacra „katolikus művészeti-kulturális fesztiválnak” már évek óta fontos állomása Bakáts téri Assissi Szent Ferenc Plébániatemplom. Az érdeklődőkre főleg komolyzenei koncertek várnak. Az Ars Sacra rendezvény további részletes programja itt érhető el.

19.30

A Miatyánk hete című sorozat csúcspontja:

Mi Atyánk – Az Úr szava – az Úr imája

A Szent Efrém Férfikar hang-áhítata, közreműködnek a Patrona Hungariae diákjai és sokan mások.

A templom saját programjaként jött létre a „Miatyánk – koncert”, ahol az arámival kezdve és a magyarral befejezve sok nyelven és sokféle zenei kultúra hangján szólal meg közös kincsünk-közös imánk. Különleges vállalkozás, amely a személyes részvétel különleges élményét ígéri.

Szeptember 27. – vasárnap

Az Ars Sacra hét a Ráday Feszt keretein belül ér véget, de még az utolsó napra is tartogat egy igazi zenei csemegét a komolyzene kedvelőinek.

11:00

Nagy Agapé A délelőtti szentmisét követően a templom előtt-körül a plébániai közösség szervezésében és a Ráday utca vendéglőseivel közösen családias „falunapot” tartunk bográcsozással, ételekkel-italokkal, zenével, gyermekprogramokkal, melyeket a Patrona Hungariae Katolikus Iskola diákjai „szolgáltatnak a nagyérdemű vendégseregnek”. A főzőverseny eredményét komoly zsűri hirdeti meg. Alapszabály: amit főzöl-hozol, oszd meg másokkal, hívjál meg barátot és ismeretlent, láss vendégül és légy vendég.

19.00
Erdődy Kamarazenekar hangversenye – koncertmester: Szefcsik Zsolt

A Bakáts-téri templom Ars Sacra programja itt található: www.szentferencplebania.hu

 

Közönség szavazás

A közönség szavazhat a „legszebb teríték” versenyben. Szavazatait a két info-pultnál adhatja le. A szavazók között értékes jutalmakat sorsolunk ki: 1 párt a győztes vendéglő meghív és „jól tartja”.

Különdíj: 5 szerencsés megkapja Huszanyik Éva iparművész egy-egy speciális ékszerét

A Gitár Ünnepre pedig itt lehet regisztrálni:

https ://www.facebook.com/events/616698301803589/

 

A Ráday Feszt programja pedig már több helyen elérhető:

Facebookon

Port.hu oldalon

Városom.hu oldalon

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

Programot támogatja a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara, a BUM Nonprofit Kft. és Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata!

 

Mindenkit szeretettel várunk!