facebook share

Megjelenés: 2015. 11. 11.

Télálló – télváró Ráday Feszt

112265140610031025_raday_cover_foto

 

ÚJ IDŐPONT 2015. november 21.

 

Szeptember végén (írta Petőfi Sándor) elmosta az eső és a szél a szép időre tervezett Gitárünnepet. Most, november végén, már a telet várjuk, jöhet az eső-szél, fedél alá húzódtunk. És fedél alatt jó, mert meleg van, mert jó ételek-italok vannak, és szól a zene. Vagy tíz helyen tízféle zene, a jazztől a klasszikuson át az igényes szórakoztatásig. Nagy, fűtött sátrat állítunk a Rombusz Teraszra (Ráday utca 10-12.) az openmic számára: kipróbálhatja magát bárki közönség előtt. Szóval, fedél alatt várjuk-álljuk a telet – csatlakozz hozzánk!

Divatbemutatók – Koncertek – Ismerd meg az utcánkat – Szervezett utcanéző csoportok – Program gyerekeknek

 

Séták

Épületek, amelyek mellett minden nap elmegyünk, néha rácsodálkozunk szépségükre, mégse ismerjük őket. Ha kíváncsi a kerületre, amelyben él, vagy amiről többet szeretne tudni, most lehetősége nyílik megismerni. A Ráday utca ünnepén a séta útvonala is az ünnephez igazodva mutatja meg az utcát.

A szervezett séták 18 és 20 órától indulnak a Kálvin téri metró kijárattól Róka Zsuzsanna vezetésével.

 

Gitár ünnep a Ráday utcában

Első ízben rendezzük meg a gitár zene ünnepét. Szeretnénk, ha évente egy alkalommal a Ráday utcába gyűlnének a gitár játékosok, a hangszer, és a gitárzene szerelmesei vennék birtokukba az utcát. Várjuk a sok-sok gitározni tanuló, magánszorgalomból zenélő gitárost, ahogy fellépnek a „mesterek” is.

 

Helyszínek – programok

 

Figyeld a babát! – A Ráday utca képét ezen az estén különleges, felöltöztetett divat-babák ékesítik. Ahol baba, ott buli is van: minimum zene, de a vendéglátók is készülnek a télváró vendégek fogadására. Láttál már élőben divat-fotózást? Bátrak beszállhatsz, készíthetsz magad is képeket, kipróbálhatod fotós tudományodat, de egy modellel közösen készített kép is jól mutat a saját facebook oldaladon.

Huszanyik Éva és Rostás Zoltán és tanítványaik divatbemutató show-ja.

“I want to ride my recycle” címmel rendezett

Rostás Zoltán és Huszanyik Éva 2007-es közös divatbemutatójukat követően alapították meg ezen a néven csoportjukat.

Az iparművészek – végiggondolva, hogy a mai fogyasztói társadalom mi mindent kidob, amit kicsit is „réginek” ítél, vagy éppen nem használ, lelki és materiális értelemben egyaránt – divatbemutatóikkal szeretnék felhívni a figyelmet az újra hasznosítás fontosságán túl a konzum gondolkodás tarthatatlanságára, hosszútávon érvényesülő következményeire. Lehet, hogy már ennek a „hosszú távnak” az idejét éljük?

A csoport tagjai alkotásaikhoz a hagyományos ruházati anyagok mellett nagyobb részt rendhagyó, alternatív anyagokat használnak: papír, szemetes zsák, reklámszatyor és sokféle háztartási „hulladék” jelenik meg, mint divatos öltözet és ékszer.

A létrehozott művek egy része mindennapi viseletként is hordható, de a fő cél a figyelem felkeltése akár groteszk, extrém látvány elemekkel is!

Most éppen a Ráday Feszt keretében a Ráday utcában.

 

A Forrai Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium Divat-és Stílustervező, valamint Dekoratőr szakos diákjai – immár másodszor – vonulnak fel saját tervezésű és kivitelezésű öltözék bemutatójukkal a Ráday utcában. A “forraisok” legújabb ruha-kreációit, a formabontó öltözékek többségét a Földközi tengeren fekvő kis sziget – Málta – történelmi, kulturális és vallási sokszínűsége inspirálta, ahol a közeljövőben bemutatkoznak. Mostani fellépésüket akár a nemzetközi szereplést követő hazai bemutatónak is tekinthetjük: így szerepelt egy magyar művészeti iskola Máltán!

 

Café Intenzo

Kálvin tér 9.

Finom jazz, forró ételek-italok

 

Púder Bárszínház

Ráday u. 8.

“A magyar Gitáros Akadémiák bemutatkozása”

17.00 és 21.00 óra között egy rendkívüli és újszerű gitáros programot hallhat a közönség a Púder Bárszínház színháztermében. A hazai gitáros élet legnevesebb egyetemi tanárainak tanszakai mutatkoznak be egymás mellett, több, nemzetközi versenyeken győztes gitáros közreműködésével. Olyan tanárok, mint Eötvös József, Csáki András, Szilvágyi Sándor, Bozóki Andrea, Roth Ede és Pavlovits Dávid az elmúlt évtizedekben olyan – rendkívül sikeres – gitáriskolát és kreatív műhelyt hoztak létre, melyből már számtalan világszerte sikeres és elismert művész került ki.

17.00 Pavlovits Dávid és Bozóki Andrea növendékei

18.30 Eötvös József és Csáki András növendékei

20.00 Roth Ede és Szilvágyi Sándor növendékei

A fellépők között hallhatjuk a Virtuozok TV műsorból ismert Girán Pétert, Gembela Gergelyt, Fellegi Dávidot, továbbá más verseny győzteseket, mint Környei Attilát, Juskán Viktort, Szurgyi Gergelyt és a Tritonus triót. A műsor rendkívül színes és sokféle: hallhatunk darabokat a gitár hihetetlenül gazdag, a kora reneszánsztól a barokkon, klasszikán, a spanyol és latin amerikai zenén át a 21. századig ívelő repertoárjából.

 

Rombusz kert – Sátor

Ráday u. 10 – 12.

Az open mic olyan élő előadás, ahol a közönség birtokba veheti a színpadot. A zenés open mic produkciókban a kezdő zenészeknek is lehetőségük van saját maguk kipróbálására, tudásuk bemutatására. A közös zenélés a fellépő zenészek produkcióját követően, velük együtt történik. A legkülönbözőbb tudású, és stílusú zenészek közös játéka a sokféle hangszer az együtt zenélés őszinte örömét adja zenésznek és hallgatónak egyaránt.

16.40-17.10

Victor Suzaq

Uruguayból származó bluesgitáros, rendkívül technikás, nagy beleéléssel adja át a „blues érzést”.

17.10-17.40

Drumix

Ütősökből és egy gitárból álló formáció, pörgős, energikus.

17.40-18.20

Brüssels (acoustic)

A Brüssels zenekar akusztikus felállása színes, zenei világa változatos.

18.20-19.00

Én és a Többiek

20-as éveikben járó zenészek, alapvetően akusztikus, könnyed és vidám zene.

Ami a hangszerelést illeti, rendkívül gazdag vokálokban, és a hegedű fuvola is gyakran szerepet kap.

19.00-20.00

Choose Cheese

Fiatal, tempós jazz trió, avantgard hangvétellel.

20.00-21.00

Vár Be Q

Fiatal és ex-konzisokból álló jazz zenekar, jelenlegi felállásuk 3 hónapja él. Bejutottak a Talentométer jazz-kategóriájában a döntőbe, szurkoljunk nekik!

21.00-22.00 JAM – közönség és előadók közös „örömzenéje” – Szállj be, próbáld ki, mutasd meg magad!

 

 

Pesti Vendéglő

Ráday u. 11.

Sütő Márton és vendégei

Tóth Dorothy – Major Bálint duó

A páros 2012 óta zenél együtt egy négytagú formációban, QuarKtett néven blues számokat értelmeznek újra akusztikusan, hegedűvel kiegészítve. Duóban ettől a műfajtól eltávolodnak, és mind régi jazz-standardek, mind mai szerzemények előkerülnek, hegedűre, énekre és gitárra adaptálva.

Tóth Dorothy: ének, hegedű

Major Bálint: ének, gitár

 

Amelie Well
A Sóskúti gitárvirtuóz Udvarhelyi “Tücsök” Ádám – aki a színpadon származásából adódóan Salty Well néven vált ismertté – és az énekes Endrődi “Amélie” Erika útjai másfél éve fonódtak össze, zeneileg és annál kicsit jobban is. Azóta osztják meg közönségükkel a zeneszeretetüket ismert dalok sajátos átdolgozásain keresztül. Egy érett egyszerre friss előadópárost ismerhet meg a Ráday utca könösége.

Endrődi Erika – ének

Udvarhelyi Ádám – gitár

 

linkek: soundcloud.com/ameliewell

ameliewell.com

 

Soul Café

Ráday u. 11.

Bende Zsolt duó

 

IF Cafe

Ráday u. 19.

Violon d’Agnes

 

Pink Cadillac

Ráday u. 24.

Csanyi Zoltán duo

 

Manga Cowboy

Ráday u. 31.

Kereszty Csaba flamenco gitáros

 

Claro

Ráday u. 35.

Fekete Family

 

2B Galéria

Ráday u. 47.

Ízes színes illatok

Érzékszervek párbeszéde a 2B Galériában

 

A galéria tere 1 nap erejéig átalakul egy különleges kaland központi helyszínévé, egy egészen furcsa konyhává. A Ráday Feszt programjához kapcsolódva a kortárs művészetek színes szűrőjén keresztül kutatjuk az utca gasztronómiai zegzugait. Vizsgálódásunk alapját az a fontos tényt képezi, hogy a főzés és a különböző formákban kibontakozó művészet/alkotás közös pontja a KREATIVITÁS-ban keresendő.

Mindezt tesszük úgy, hogy a lényegről egyetlen percere sem feledkezünk meg: minden egyes elfogyasztott falatt, legyen az zöldség vagy gyümölcs, főtt vagy sült finomság, létfontosságú az élethez és a világmegváltó gondolatok születéséhez.

Az utca és a galéria adottságaihoz igazodva egy olyan multikulturális élményben lehet része a résztvevőknek, amely számos nézőponttal bővíti a két “műfajhoz” – a főzéshez és a művészetekhez- kapcsolódó személyes és tágabban értelmezve az adott területhez-tájegységhez és országhoz kötő elképzeléseinket.

 

Programunk:

1. Felfedező túra a Ráday utca éttermeinek rejtett világában + zöldség-város építő műhely

Vajon hány nemzet konyhája sorakozik fel ezen a néhány kilóméteren?

A túra és a workshop is ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ajánlott korosztály: 7-12 év

2. Az élet apró örömei bisztró

Adalékanyag mentes “hozzávalók” készítése hozott élményekből, de a galéria alapanyagaiból

-csomagolástervező workshop

-szakácskönyv illusztráció készítés

- 21. századi csendélet fotózás

A workshopokhoz a rendezvény ideje alatt folyamatosan lehet csatlakozni.

Nyitott minden korosztály számára, felnőtteknek is

A programok 14.00 órától indulnak.

 

További részletek ITT!