facebook share

Még csak pár hete ért véget a Bartók Béla Boulevard háromnapos fesztiválja, máris további kulturális programokkal folytatódik az ősz Budapest Kulturális Főutcáján. Rendhagyó módon ünnepeli az utca az ’56-os forradalmat is, egy különleges kiállítás keretében. Mindezek mellett pedig egyedi tematikus sétákra is érdemes lesz leszállni a villamosról a Bartókon. - forrás: funzine.hu

 

Mutatunk 6 klassz programot, amit ezen az őszön nem érdemes kihagyni Bartók Béla Boulevardon.

1. Tudta? Ez az év Bartóké

helyszín: Gellért tér – Hadik kávéház

Egy zenekari flashmobbal indítják első megemlékezős napot. A Gellért térről indulva a Hadik kávéházig szólnak majd remek zeneszerzőnk válogatott zeneművei. A végállomáson a Bartók Béla által írt trágár népdalrészleteket állítjuk ki, ahol beszélgetni fogunk ezekről is. De számos helyen lesz workshop is, ahol Bartók portréját festheti meg, ahogy szeretné. A gasztro helyeken nagy zeneszerzőnk kedvenc ételét és italát lehet megkóstolni, miközben mindenhol a zenéje szól majd. Ugyanakkor eddig még nem látott Bartók-kottákat is meg lehet nézni a Hadikban.

cover

 

2. Minden út egy galériába vezet | október 14. – Festészet napja

helyszín: Tinta Art CaféBor és Kézműves GalériaMOHA KultúrtérHárom Hét GalériaLa Nube Café GalériaArnoldo Galéria

Szinte mindenki sétált már a Bartókon, de sétált-e már valaki galériáról galériára? Ezen a napon mindegyikben egyedi fogadtatásban részesülhetünk. A vizuális élmények mellett egy művészettörténész és egy művészetfilozófus avat be bennünket a helyszíneken az adott látnivalók rejtelmeibe. A festészet napi programokkal más helyszíneken is találkozhatunk, amikért érdemes felkeresni ezt az oldalt.

coverbbb plakatbbb

3. A legszebb emlékek dobozva zárva | október 21. – Dobozmese kiállítás

helyszín: KAS Galéria

Ez még az ELEVEN Ősz fesztivál egyik kedvelt kiállítása volt, október 21-én ennek zsűrizésére kerül sor. A különös tárlat alapkoncepciója az volt, hogy a gyerekeknek kedvenc meséjüket vagy egy kitalált történetet kellett megvalósítaniuk cipős dobozokból és régi játékokból. A pici remekműveket a Bartók Béla úti galériákban lehetett megtekinteni, most kiderül, melyik lett a legkedvencebb alkotás.

dobozmesek

4. Az egyik legmenőbb nemzeti ünnepi program | október 22. – november 4. – 56’ utcakiállítás és megemlékezés

helyszín: a Bartók Béla út üzletei, kapui, nyilvános felületei

Nemzeti ünnepeink a megemlékezések mellett egyre több kulturális és közösségi élményt is nyújtanak. Így lesz ez az ’56-os forradalom 60. évfordulójával is. Ennek apropóján olyan tárgyakat, naplójegyzetekről készült fotókat, visszaemlékezéseket nézhetünk majd meg, amik barátaink vagy épp családunk történetén keresztül mesélik el, mi történt a Móricz Zsigmond tér, a Műegyetem rakpart és a Bartók Béla út környékén 1956. október 23. és november 4. között.

Az emlékekből összeálló tablók a Bartók Béla Boulevard üzleteinek kirakataiban, a házak kapuin, az utca nyilvános felületein lesznek láthatók egy közös kiállításon. Így közelebb kerülhetünk a 60 évvel ezelőtt megtörtént eseményekhez. A rendhagyó utcai tárlatot közös megemlékezéssel november 4- én este 18-kor a Gárdonyi téren egy nyilvános gyertyagyújtás zárja.

Az ’56-os események és az évforduló kapcsán filmvetítések is lesznek az október 24-i héttől a Godot Filmklubban és a Tranzit Art Caféban.

1956_bbb

5. Egy jó szobor egy jó vacsorát ér | november 11. – Márton-napi szobrászkodás

helyszín: Danubius Hotel Gellért

A VI. Márton-napi Borfesztiválhoz idén egy kortárs művészeti pályázat is kapcsolódik a Gellértben. Szent Márton mellett további öt szentet (Szent Gellért, Római Szent Lőrinc, Szent Márta, Szent Cecília, Szent Lukács) lehet megformázni szabadon választott technikával. A legjobb alkotó egy kétszemélyes Gellért-vacsorát kap jutalmul. A nyertes pályaműveket a Danubius Hotel Gellért földszinti csarnokában lehet majd megnézni november 10-13. között.

felhivas_cover_vegleges

 

felhivas_vegleges

 

6. Ezért a kávéházak sugárútja is a Bartók út | novembertől

helyszín: a Bartók Béla út kávézói, kávéházai

Kosztolányi, Karinthy, Móricz és még sok más nagyság a könyvespolcunkról az 1900-as évek elején szinte felrobbantották szellemiségükkel a Bartók Béla út kávéházait. Nemhiába pezsgett és zizegett az élet ezekben az időkben a budai boulevard-on. Kicsit ezt az érzést szeretnénk feleleveníteni, újrateremteni például kávéházi irodalomtörténeti sétákkal. Itt kiderül, ki hol és hogyan szeretett alkotni, illetve hogy a kávét kis tejjel vagy sok cukor nélkül itta.

gasztro felolvasós programokon pedig kortárs alkotók olyan művekkel készülnek, amelyekben az evés vagy ivás motívuma hangsúlyosan megjelenik. A felolvasást minden alkalommal más hely fogadja be a Bartók Béla Boulevard-on, ahol az alkalom tematikájára összeállított egyfogásos menüt is meg lehet kóstolni.

Még több őszi program és még több részlet a ezen az oldalon található