facebook share

Megjelenés dátuma: 2014. szeptember 19.

Cseh Tamás emlékét megidéző minifesztivált szervezett szeptember 6-ára a Kult11 Egyesület Újbuda Önkormányzatával közösen, Cseh Tamás egykori lakóhelyén, a Bartók Béla úton. Stílszerűen, 11 helyszínen, a Bartók Béla út menti galériákban, presszókban, vendéglőkben és kiállítóterekben várták a közönséget.

Az időjárás nem kedvezett a szabadtéri rendezvényeknek, a legnagyobb érdeklődést mégis a Műegyetem előtt felállított nagyszínpad programjai váltották ki, itt lépett fel Papó zenedéje című gyerekműsorával Kiss Ferenc, majd egy slamverseny keretében fiatal slammerek tartottak előadást Cseh Tamás dalai által ihletett szövegeikkel.

{slammerek: Bárány Bence, Bencsik Ádám Ponza, Csider István Zoltán, Gábor Tamás Indiana, Hováth Kristóf Színész Bob, Kemény Zsófi, Németh Péter Zeek, Pion István, Simon Márton, Süveg Márk Saiid, host: Mavrák Kata Hugee, zene: Amoeba – Boros Levente (dob) Sabák Péter (bass) Sági Viktor (gitár)}

Este az Elefánt együttes, majd a Bin-jip koncertje következett Harcsa Veronikával, őket követte Palya Bea fellépése.

A Hadik kávéház teraszán Fuchs Tamás képzőművész készített grafikákat, Cseh Tamás lemezeinek létező és fiktív szereplőit próbálta meg belesűríteni egy-két papíralapú munkába. A kávéház teraszán a ZOOM műhely tagjai indián kézműves foglalkozást tartottak, természetesen az érdeklődőket bevonva. Mind a Szatyor Bár és Galéria, mind pedig a Hadik Kávéház gasztronómiai reflexióval is készült a jeles napra: az észak-amerikai indián ízvilágot idézték meg a kukoricás levessel és a bölény steak-kel.

A Defo Laborban „ZENÉLŐ RUHADARABOK” címmel kreatív workshopot tartottak, ahol az érdeklődők kipróbálhatták a szitanyomást és megalkothatták saját „zenélő” pólóikat, táskáikat vagy párnahuzatukat, melyekre a különleges Cseh Tamást megidéző motívumok mellett, a dalokhoz vezető QR kódok is kerültek, ezek rendkívül népszerűek voltak.

A Kelet Kávézóban délután Ökrös Csaba emlékezett Cseh Tamásra egy beszélgetés formájában. Az ezt követő zenés-irodalmi összeállításon teltház volt, a program felolvasói és zenészei, Monostori Máté és Simon Attila nagy sikert arattak. A nap végén Csépai Eszter és Shodor Balázs előadók szakavatott produkcióját élvezhette a lelkes és nagy számú közönség.

A Tranzit Art Café szokásához híven a gyerekeket hívta játszani, álomfogót készíthettek, mialatt a szülők élezhették a Cseh Tamás dalokat és megtekinthették a Cseh Tamás Bakonybéli indiántáborának felnagyított fekete-fehér fotóiból rendezett kiállítást, este pedig filmvetítést élvezhettek.

A Faur Zsófi Galériában 10 órától Terek-Rajzolatok-Határok névvel művészetpedagógiai foglalkozást tartottak. A foglalkozáson a kisgyermektől egészen a szülők korosztályáig vettek részt a lelkes látogatók. A délutáni programok közül a 16 órakor kezdődő Vizualitás ma és holnap témájában Szalay József a Magyar Rajztanárok Országos Szövetségének elnöke és a  Fiók Papír- Írószerbolt képviselője mellett diákok, érdeklődők szóltak hozzá a témához és alakult ki érdekfeszítő diskurzus. A záró program Balás Eszter könyvbemutatója volt, mely kiadvány a galéria gondozásában jelent meg a Mai Magyar Képzőművészet című sorozat 15. darabjaként. Az eseményen Kernács Gabriella művészettörténész, a kötet szerkesztője beszélgetett a művésznővel, majd a vendégek számára nyílt erre lehetőség. Az esti órákban a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítottuk nyitva tartásunkat.

A Fadrusz utcai Borhálóban rendhagyó borkóstolón vehettek részt az érdeklődők, ugyanis a finomabbnál finomabb borok élvezete közben az Érces Norbert (gitár), valamint Hargittay Gergely és Tóth Zsombor (ének) alkotta trió előadásában Cseh Tamás dalai csendültek fel. A közönség kitörő örömmel fogadta az erre az alkalomra összeállított bor- és dalválogatást.

Akinek a Cseh Tamás név mondott valamit, örömmel vette, hogy a Café Gottier kis tárlatának bensőséges, személyes képei még közelebb hozták hozzá az énekest. A képek mindegyikében fellelhető volt  a gasztronómiai vonatkozás és ezt a hangulatot jól kiegészítette a kávézó retro kínálata, amely a 70-80-as évek jól ismert ételeit, italait vonultatta fel a korszak egy-két kedves kellékével. A képek és ízek mellett a Cseh Tamás koncertjeiről készült videó-bejátszások és a filmek adták meg  a mozgóképes hátteret és a zenei aláfestést is ennek a megemlékezésnek.

A Random Galéria és nyitott műhely 2014. szeptember 6-án nyílt meg, a Cseh Tamás naphoz kapcsolódó kiállítással. A Random művészeti csoport tizennyolc fotográfusból áll össze, a galéria megnyitó kiállításán tizenhárom alkotó munkáját nézhették meg a látogatók.

A rendezvény kapcsán a köztereket is birtokba vették az alkotók: két művészeti csoport, az Artecho és az Eleven Blokk a Szent Gellért téren egy közös utcai installációt hozott létre, melynek tárgya egy óriási gitár volt, melynek falára bárki szabadon írhatott gondolatokat Cseh Tamásról. Az interaktivitást sokan kihasználták és rengetegen írtak a műre. Az alkotók örömmel tapasztalták, hogy egy ilyen jellegű tárgy nem válik a rongálás martalékává, a téren áthaladók értéket látnak benne.

 A Gárdonyi téren szintén egy installációval készültek: fiatal egyetemisták egy különleges padot hoztak létre, melynek különlegessége abban rejlik, hogy nem rendelkezik stabil ülőfelülettel, rugók segítségével a gitárhúrhoz hasonló módon épül fel, így nyújtva különleges élményt annak, aki igénybe veszi.

 

 

A szervezők összességében elégedettek a rendezvénnyel, hosszú távú céljuk az újbudai kulturális élet fellendítése. Terveik szerint jövőre ismét megrendezésre kerül az eseménysorozat.

További képek: https://hu-hu.facebook.com/Kult11