facebook share

Megjelenés dátuma: 2014. november 14.

Magyar Limes a világörökség kapujában

 

Látványos harci bemutatók, gladiátorok, korhű jelmezek, egész napos kulturális és zenei programok, interaktív kalandjáték, valamint mesterségek vására várt minden hazai és külföldi érdeklődőt Budapest belvárosában október első hétvégéjén.

A kétnapos fesztivál egy több éve folyó szakmai projekt részeként került megrendezésre, melynek elsődleges célja a római limes magyarországi szakasza, a ripa Pannonica UNESCO világörökségi státuszának elnyerése.

A Római Birodalom határvidéke egyes részeinek Unesco Világörökségi Listára kerülése közel két évtizede kezdődött. 1987-ben került felvételre önálló helyszínként az Egyesült Királyságban a Hadrianus fal. Ezek után több országban is felmerült az igény (elsősorban Németországban), hogy hasonló témájú helyszínei is legyenek védettek.

2001-től elindult az egykori Római Birodalom határterületét magában foglaló európai országok szakmai együttműködése. A magyarországi jelölés előkészítése szempontjából nagyon fontos volt 2003-ban a Pozsonyi Csoport megalakulása. Több konferencia és szakmai vita eredményeként a csoport a 2004-ben elfogadott Koblenzi Deklarációban megszabta a Római Birodalom határa, mint egységes világörökségi helyszín térbeni és időbeni leszűkítését. A Római Birodalom határvidéke egyetlen hatalmas helyszínként került a listára, ezen belül minden ország a saját területén dolgozik azon, hogy minél több objektuma kerülhessen ennek égisze alá.

A Római Birodalom magyarországi (pannóniai) határszakasza teljesen lefedi hazánk dunai szakaszát, amely 417 km hosszan folyik Mosonmagyaróvártól Mohácsig.

Ahhoz, hogy Magyarországon a jelölésből tényleges világörökségi helyszín legyen, nagy összefogásra van szükség a szakmai, állami szervezetek, önkormányzatok és a civil szféra között. Emellett rendkívül fontos a széles nagyközönség figyelmének felhívása is eme különleges adottságra, melynek UNESCO világörökségi státusza rendkívüli gazdasági fellendülést hozhat – mint más helyszíneken is- elsősorban a turizmus fellendülése révén, így egy rendkívüli alternatívát nyújthat a programba bekerült települések számára.

Annak érdekében, hogy a közönség még többet megtudhasson a mai napig fellelhető római örökségekről, kultúráról és hagyományokról, a KultUnio Alapítvány a Magyar Limes Szövetséggel együttműködve október 4-5-én Limes Kulturális Napok elnevezéssel fesztivált szervezett Budapesten, az Erzsébet téren. Közös céljuk az volt, hogy a jelentős múltú római történelmi hagyatékokat összekössék a meglévő nem római turisztikai helyszínekkel és felhívják a figyelmet a rövidtávon elérhető UNESCO világörökségi címmel megnyíló rendkívüli gazdasági-turisztikai lehetőségekre.

A két napos vásár és kísérőprogramjai keretén belül a látogatók megismerkedhettek a korabeli római kulturális és gasztronómiai jellegzetességekkel, a gyerekeket interaktív játszóház várta, bemutatásra kerültek továbbá római ruházatok, kézműipari termékek, kipróbálhatók voltak ókori fegyverek, amelyek bemutatását magyar és angol nyelven hallgathatta meg az érdeklődő közönség.