facebook share

Megjelenés dátuma: 2014. augusztus 13.

2014. SZEPTEMBER 20-21.

szombat-vasárnap

kulturalisorokseg

His-turizmus: látnivalók a historizmus építészetéből

 

Ez évi központi témánkat Ybl Miklós születésének 200. évfordulója, valamint a szintén jubiláló Feszl Frigyes és Fellner Sándor munkássága emelte a figyelem középpontjába. Hazánk építészetének egyik jellemző stílusa a historizmus, a korszakban épült közigazgatási, igazságügyi, múzeumi épületek, a város- és megyeházák, az oktatási épületek ma is meghatározzák egy-egy település arculatát. Az Ybl által tervezett épületek (pl. az Operaház, a budapesti paloták, a fóti Károlyi-, a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyok) mellett számos kortársa alkotását használjuk mind a mai napig.

Idén ünnepeljük Kozma Lajos és Jánszky Béla építészek születésének évfordulóját is. Életművük bemutatása sok új ismerettel gazdagíthatja városaink értékeiről alkotott képünket.

Az I. világháború kitörésének 100. és a holokauszt 70. évfordulójáról való megemlékezés, a tragikus eseményekhez kapcsolódó épületek, építmények, emlékművek ismertté tétele erősítik a történelmünkhöz és épített örökségünkhöz való szorosabb kötődést.

A Magyar Építészet Évében a fenti témákhoz kapcsolódó épületek bemutatása mellett örömmel adunk hírt minden egyéb értékes, érdekes, az épített örökség részét képező érték szakavatott vezetővel történő bemutatásáról, a más alkalommal nem, vagy csak ritkán látható értékeknek ismertté tételéről, vezetett városi séták programjairól. A helyreállított−revitalizált épületek és a kortárs építészet is érdeklődésre tarthat számot.

 

Kit ne érdekelne, mi van a zárt kapuk mögött? Milyen értékeket rejt egy lakóház, kastély vagy éppen valamelyik ismert közintézményünk épülete? Milyen fák, bokrok, virágok nőnek a zárt parkokban? Mit üzen nekünk épített, természeti vagy régészeti örökségünk?

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából évek óta nagyon sok épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogatható. A folyamatosan nyitva tartó épületek pedig ezen a két napon gyakran olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt. A helyszínek túlnyomó többsége számtalan érdekes programmal is várja az érdeklődőket.

E hétvégén általában százezrek kerekednek fel, hogy végiglátogassák a számukra érdekes helyszíneket. Sokan (egyre több csoport is) már előre útitervet készítenek. A látogatók száma évről évre nő.

A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) ma már mozgalom, helyi önkormányzatok, közösségek, szakmai és a civil szervezetek vesznek részt benne, fognak össze, hogy bemutassák épített örökségüket. A részvétel egyúttal arra is jó alkalom, hogy önkéntesek és látogatók együtt ünnepeljék a helyi értékeket.

Az Európa Tanács védnökségével már ötven országban rendezik meg a hatalmas népszerűségnek örvendő Európai Örökség Napokat (European Heritage Days).

 

Nemzeti koordinátor:

BELÜGYMINISZTÉRIUM (BM) és a LECHNER LAJOS TUDÁSKÖZPONT (LLTK)

honlap: www.oroksegnapok.hu

 bum-logo

Idén ismét csatlakoznak történelmi sétákkal a BUM együttműködő partnerei, így a Bartók Béla út, Falk Miksa utca, Király utca, KultUnio, Liszt Ferenc tér, Mikszáth tér (és a Palotanegyed), a Pozsonyi út és a Ráday utca. A részletes program hamarosan fent lesz a weboldalunkon: www.bevasarloutca.hu

Fontos, hogy 4 helyszínen csak szombaton lesz séta: Bartók Béla út, Falk Miksa utca, Király utca és Mikszáth tér.

A KultUnioban pedig csak vasárnap indul 2 db séta.

 

Bartók Béla (csak szombat) 10.30 és 14.30

Falk Miksa utca (csak szombat) 9.45 és 15.00

Király utca (csak szombat) 10.00 és 15.00

Mikszáth tér (csak szombat) 14.00

KultUnio (csak vasárnap) 11.00 és 15.00

Pozsonyi út (szombat) 16.00 (vasárnap) 11.00

Ráday utca (szombat és vasárnap is) 16.00 és 18.00

Liszt Ferenc tér (szombaton és vasárnap is) 14.00

 

A séták időpontjai egyelőre tájékoztató jellegűek, de a végleges program fent lesz mind a www.oroksegnapok.hu oldalon, mind a www.bevasarloutca.hu oldalon.

“Tájékoztatásul közöljük, hogy a rendezvényen, annak teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak.”

  • bum-logo
  • kulturalisorokseg
  • 2013-09-22 11.18.29
  • 2013-09-22 10.26.26
  • 2013-09-21 14.49.26
  • 2013-09-21 10.11.47