facebook share

header

 

2016. április 22-én már 5. alkalommal ünnepeljük az ország független könyvesboltjainak sokszínűségét, gazdag és válogatott kínálatát, minőségi szolgáltatásait.

Az Éjen közel 30 budapesti és vidéki könyvesbolt szervez saját stílusához illő kulturális programot számos kulturális intézettel partnerségben.

 

Programok:

 

A Hely Antikvárium

18.00: Mesés előadás a Grimm Testvérek világában. A Kalligramnál újonnan megjelenő Ismeretlen Grimm-mesék c. kötetet bemutatják a fordítók: Adamik Lajos és Márton László, felolvas: Dióssi Gábor, színész. A Goethe Intézettel közös program.

20-órától a FeZZ zenekar játszik

21.30- tól a Whatever zenekar játszik.

Zsíroskenyér lilahagymával.

Április 22-én az Éj napján 50% kedvezményt adunk minden a nyitott polcon található könyvünkből.

 

Atlantisz Könyvsziget

19.00: Hagyományos könyvesbolt-koncert

 

Arcus Könyvesbolt és Lyra Könyvesház (Vác)

Központban a város, központban az irodalom – Kis Könyves Éj Vácott

Az Arcus Stúdió, a Lyra Könyvesház és a Váci Irodalmi Szalon közös programja

Arcus Stúdió

15.00: Mennyire ismered Vácot?

Kiszínezted már a VÁCI SZÍNEZŐT?

Milyen a VÁCI MEMÓRIÁD?

Térj be hozzánk és játssz egy egyedi, saját kitűzőért. (vagy kulcstartóért vagy hűtőmágnesért)

Amit tenned kell: Könnyebb dolgod lesz, ha már ismered az Arcus Kiadó VÁC A DUNAKANYAR SZÍNE című kifestőjét illetve a VÁCI MEMÓRIAKÁRTYA játékát.

Kérdésekre kell felelned Vácról (természetesen helyesen), majd játszani egy váci

memóriajáték partit (előny, ha te vagy a nyertes) és már rajzolhatsz is a 44 mm-es körbe.

Mi elkészítjük számodra a kiválasztott egyedi kitűzőt és már tűzhetsz is. Segítségedre lesz a színező és memóriajáték grafikusa: Bogár Ágnes, megálmodója és írója: Misik-Nagy Rita.

17.00: Fésűs Éva – A furfangos nyuszi című könyv bemutatója kiállítászárás és kreatív foglalkozás – az Arcusban Dedikál ANTAL GÁBOR képzőművész a mesekönyv illusztrátora. Beszélgethetsz vele és a kiadóval a könyv készítéséről.

20.00: SickPicniC koncert

Műfaj: etnodzsesszdiszkó – népzenei motívumok ötvözése dzsesszes elemekkel, mindezt nyakon öntve egy kis diszkóval és kísérleti elektronikával.

Legyél ARCUSKÁRTYA tulajdonos! – egész napos lehetőség Ha a Kis Könyves Éj napján, (április 22. péntek) bármit bármennyiért vásárolsz az ARCUSban, elengedjük a törzsvásárlói kártya kiváltásához szükséges egyszeri 5000 Ft-os belépési összeget.

 

Lyra Könyvesház

20.00: Zenés irodalmi kvízjáték

A Váci Irodalmi Szalonnak, melynek támogatói az Arcus és a Lyra Könyvesház, három évada során 18 neves, kortárs író volt vendége. Hozzájuk – és a negyedik évad meghívottjaihoz – kapcsolódnak majd a Könyvesház szerte elrejtett kérdések. Nem lesz más dolguk, mint a lehető leggyorsabban megtalálni őket és válaszolni a kérdésekre. A három legsikeresebb válaszadó egyedi jutalomban részesül.

21.00: Kortárs kedvencek – A nagy rácsodálkozás

Válassza ki kedvenc mondatát vagy maximum fél oldalas részletét a Váci Irodalmi Szalon 18 eddigi vendégének bármelyik művéből. Aztán jöjjön, és üljön le közénk. Olvassa fel választását, és hallgassa meg, kinek mi nőtt a szívéhez.

 

I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola:

18.00: A Váci Irodalmi Szalon estje, melynek vendége Kornis Mihály író – a szokásos jó hangulattal, friss teával és langyos, házi pogácsával várjuk az érdeklődőket. A zenéről ezúttal Lachegyi Imre és barátai gondoskodnak.

 

Bagolyfészek (Pécs)

16.00: Zsolnay Séta Kehidai Lászlóval. Találkozó a Zsolnay Mauzóleumnál.

Útvonal: Zsolnay Mauzóleum – Zsolnay Negyed – Széchenyi tér – Ferencesek utcája Érkezés: 17.30-18.00 körül. A mauzóleum látogatásának egyéni költsége 300 Ft, amely a helyszínen fizetendő.

Közben a Bagolyfészekben VersDiszkó (verslemezek, hangjátékok újragondolva), Kis Könyves Büfé (inni- és harapnivaló) és éjfélig meghosszabbított nyitva tartás várja a betérőket.

A rendezvény támogatói: www.iranypecs.hu, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

Bibliás Könyvesbolt

16.00-tól 24.00-ig:

A könyvesboltból nyíló kiállítóteremben: Egry József festőművész kiállítása

20.00: Látható az Isten – koncert XX. századi magyar költők istenkereső verseinek megzenésítéseiből. Vendégünk: Dobj-a-kalapba! Band

A pinceszinten kialakított új Bibliamúzeum szeretettel várja vadonatúj interaktív kiállításával az érdeklődőket.

 

Cédrus Könyvkereskedés (Sopron)

16.00-tól sötétedésig (és egy kicsit utána is): Denevérek a sikátorban –  könyves-macskakőkoptató játék Sopron belvárosában kicsiknek és nagyoknak (kisvárosi természetbúvároknak és könyvbarátoknak)

18.00: Kortársak között – a gyermekirodalomról. Felolvasással egybekötött beszélgetés Lovász Andrea irodalomtörténésszel, a kortárs és klasszikus magyar gyermekirodalom jó ismerőjével. Lovász Andreával, a gyerekekkel és felnőttekkel Darabos Enikő kritikus beszélget.

20.30. Lábjegyzetek a könyvről – Bolodár Zoltán (Soproni Múzeum, Fotótár) képmutogató előadása Sopron egykori könyves életéről, érdekességeiről

21.30: Custos AMI – könyvtervek az NyME Alkalmazott Művészeti Intézetéből – Juhász Márton tipográfus és grafikus előadása és kiállítás a tervezőgrafikus hallgatók szebbnél szebb munkáiból

És közben persze szól a zene…

 

Debreceni Pagony (Debrecen)

Kis Könyves Éj kicsiknek és nagyoknak

17.00-21.00.

Programok a 2-5 éveseknek

16.00 Ismerkedj meg az új Bogyó és Babóca könyvvel és a Debreceni Pagony kedvenceivel! A Bogyó és Babóca virágaiból Mercs János, a Csokonai Nemzeti Színház színésze olvas fel

16.30 Készítsünk el Bogyót és Babócát! – fakanálbáb készítés

Programok a 6-9 éveseknek

17.30 Ismerkedj meg Danny bá’ legújabb kalandjaival és a Debreceni Pagony kedvenceivel! Az új kötetből felolvas: Mercs János, a Csokonai Nemzeti Színház színésze

18.00 egyedi könyvjelző készítés

Programok 10 év felettieknek:

19.00 Ismerd meg a Pagony legnagyobb sikerű ifjúsági sorozatát, az Időfutárt!

19.30 divatos papírékszer-készítés

 

 

Famulus Könyvesbolt

A Skandináv Ház bemutatja: Elővárosi élet Skandináviában

20.30: Beszélgetés Morten Pape dán íróval és Viktor Johansson Under Gottsunda című filmjének vetítése

Hogyan is ünnepelhetné máshogy a Skandináv Ház a független könyvesboltokat, mint azzal,

hogy egy csipet Skandináviát csempész a Famulus Könyvesbolt falai közé. Majsa Barbara

újságíró és szerkesztő Morten Pape dán írót kérdezi első könyvéről, amely egy

felnövéstörténet. A személyes vonatkozáson túl a kötet történelmi regény is, hiszen az

részletesen beszámol az 1990-es évek bukott integrációs politikájának emberi veszteségeiről és a 2000-es évek heves bevándorlási vitáiról.

21.45: A beszélgetés után Viktor Johansson Under Gottsunda című dokumentumfilmjét vetítjük – Magyarországon először. A svéd alkotás Johansson első egész estés filmje, amely eredeti módon ábrázolja az emberiséget, valamint a politikát. A film Uppsala egy, többségében bevándorlók és az ő leszármazottai által lakta elővárosának, Gottsundának a lakóit mutatja be. A beszélgetés nyelve az angol. A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítjük.

Az esemény a Dán Királyság Nagykövetségének támogatásával valósul meg.

 

 

Fehérvári Pagony (Székesfehérvár)

Kis Könyves Éj cirkusszal és nyomozással

17.00 – 20.00:

Nyomozós vetélkedő kvízjáték  csoportokban

SimorÁg TánCirkusz tagjaival zsonglőrködés, cirkuszi mutatványok gyakorlása

Cirkuszi zsonglőrlabda elkészítése fonalból

Felnőtt színezők színezése

20:00 Beszélgetés Sohonyai Edittel a kamaszokról, nőkről, anyákról kapcsolatokról, kamaszokról

 

Filologosz Könyvesbolt

16.00 – 24.00: Filologosz szabad könyvespolc

A boltunk előtt felállított könyvespolc böngészésekor csak egyetlen szabályt kell betartani: ha elviszel egy könyvet, egy másikat hagyj ott helyette.

Bibliodráma foglalkozások – 18 és 20 órai kezdettel

Kerüljünk kapcsolatba a bibliai szövegekkel, történetekkel és személyekkel csoportos interaktív foglalkozás keretében, és ragadjuk meg együtt, hogy milyen aktuális, nekünk szóló üzenete van a Bibliának! Az eredményt garantálja, hogy a foglalkozás felkészült bibliodramatikus vezetésével zajlik, amely két időpontban kezdődik. A foglalkozásokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a filologosz@filologosz.hu címen vagy a 06 1 611 5677 telefonszámon lehetséges.

 

 

FUGA

20.00: #nemcsakhrabal

Irodalmi cse(h)megékkel és cse(h)vegéssel várjuk a Kis Könyves Éjen.

A Cseh Centrummal közös program.

 

Gdańsk Könyvesbolt és Büfé

19.00: Isten? Haza? Becsület? Morfium!

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége lesz Szczepan Twardoch, a kortárs lengyel irodalom fenegyereke, akinek Magyarországon is nagy visszhangot keltett Morfium című könyve a Typotex Kiadó gondozásában jelent meg tavaly év végén. Az 1939-ben Varsóban, a német megszállás első heteiben játszódó regény hőse Konstanty Willemann egy asszimilált sziléziai asszony gyermeke, akit nemigen foglalkoztatnak a hazafias jelszavak, a hős katonák vérével megszentelt hagyományok. Egy cinikus gazember, egy bonviván, egy romlott morfinista, igazi antihős, aki minden megátalkodottsága ellenére mégis szerethető.

Szczepan Twardoch igazán evvel a könyvével robbant be a lengyel irodalmi élet élvonalába, mellyel hazájában elnyerte a legrangosabb irodalmi díjakat, a Paszport-díjat, valamint a Nike közönségdíját, és írói pozíciója máig töretlen.

A szerzővel Marzena Jagielska beszélget. Közreműködik: Márkos Albert, zeneszerző, csellista. A  Lengyel Intézettel közös program.

 

Írók Boltja

20.00: Erdős Virág zenés felolvasóestje

Közreműködik: Kirschner Péter gitáron, valamint minden énekes kedvű látogatónk

 

Kárpáti és Fia Antikvárium

Keretsztori: Falak
19.00: Jávor Péter fantasy novellista felolvasása

20.30: A Magyar Antikváriusok Egyesülete bemutatkozása

20.00: Öleld meg a városfalat! – Tárlatvezetéssel egybekötött előadás a régi pesti városfalról az ArchiFirka blog szerzőivel

21.00: Falak a kortárs magyar irodalomban – Csender Levente és Nagy-Koppány Zsolt irodalmi estje.

 

 

Két Egér Könyvesbolt

17.00: Mimi és Liza – egy vak és egy látó kislány kalandos történetei

Alexandra Salmela, Katarina Kerekesová, Katarína Moláková könyvét Markó-Valentyik Anna színművész mutatja be. A Szlovák Intézettel közös program.

18.30: „Mi ketten. Te meg én. …Meg persze a birkésű herceg.” Zenés furikázás Mosonyi Alíz mesesztrádáin, útitársunk a népzene, a GPS-t pedig a Borsa Zenekar kezeli.

20.00: Ostástka az anyósülésen

Mosonyi Aliz Az öreg kisasszony autósmeséi c. kötetének bemutatója, kiállítás a kötetben megjelent Medve Zsuzsi-illusztrációkból + válogatás a Free Ostástka sorozat képeiből. Vendégünk a szerző és az illusztrátor-grafikus.

22.00: Írócimborák éjszakai felolvasása

 

Kisgombos Mesebolt (Biatorbágy)

A nagy nap, amikor minden kicsi egymásra talál:

Kicsibácsi és Kicsinéni a Kisgombosban a Kis Könyves Éjen egy kisvárosban!

17.00: Egy kupac kufli c. bábos mese a Szatmárnémeti Északi Színház Brighella Bábtagozatának előadásában

Készítsük el a saját kuflinkat!

18.00: Kicsibácsi, Kicsinéni (meg az Imikém) – felolvasás, beszélgetés, dedikálás Dániel András meseíróval és interaktív színpadi előadás a Kompánia Színházi Társulattal

19.30: Tóth Attila fizika tanár bolondos kísérletei Kicsibácsi módra

20.30: Családi sötétben bújócska (avagy keressük meg Imikémet!)

„Kis éji zene” Huszárszky Misi zenezsonglőrrel, egész éjjel könyvvásár.

Lógázzuk együtt a lábunkat a tavaszi éjszakában!

A hangulat megteremtésének Te is részese lehetsz, ha elhozod a gitárod, ha felolvasol kedvenc könyvedből, ha megismerkedsz más könyvbarátokkal.

 

Ezen a napon végre elkészülhet a nevetséges dolgok listája, ami csak a miénk és a bádogkéményen keresztül előbújhat a saját holdunk is!

Kontyold fel a hajad! Ha kicsi vagy, hozd el a kinyitható zseblétrádat, hogy mindent jól láss! És ne hagyd otthon a semmitlátó szemüveged sem, arra az esetre, ha elfáradnál (mert itt aztán nem lesz megállás!)

 

Könyvtársaság

Az este folyamán szemközti új helyiségünket is megismerhetik a könyvbarátok: mindkét helyszínen folyamatos eseményekkel, akciókkal és remek hangulattal várjuk az érdeklődőket. Igyekszünk utcazenészekkel igazi karneváli hangulatot teremteni a Wesselényi utca 64. és 69. között.

16.00-tól:

Kocka Károly rímséges állati történetei, kiállítás: # Léghajók Budapesten, válogatás Moha legújabb munkáiból. # Budapest régi képeslapokon, utcazenészek: meglepetés akusztikus koncert, rövidfilmekkel a világ körül:  filmvetítés, Súlyos Könyvek-játék egész nap, Könyvkerék a kerekeken érkezőknek, Kréta Kör aszfaltrajzverseny, Zsákbamacska

Egész este egészséges ropogtatni valókkal várjuk az érdeklődőket.

 

Láng Téka

18.00: Cimbalom-muzsika

Esti meglepetés

 

Massolit Könyvesbolt és Kávézó

18.00: Világok Találkozás A Meeting of Worlds

Nemzetközi Fotókiállítás

Kiállítást megnyitja: Turos Margaréta fotóriporter, kalandor, tanár, kulturális antropológus

20.00: Djaimilia Almeida de Pereira elsőkönyves portugál írónő felolvasás és beszélgetés portugál és magyar nyelvű, a Camões Intézettel közös program.

22.00: István Dankó ausztrál zenész koncertje

 

 

Latitudes Könyvesbolt

18.00: Találkozás Jean-Philippe Arrou-Vignod-val

Jean-Philippe Arrou-Vignod gyerekkora óta rajong a krimikért és kalandregényekért, s felnőttként maga is íróvá válva adja tovább ezt a szenvedélyét az újabb generációknak. A kezdő nyomozó, Pierre-Paul Louis de Culbert kalandjai nem csak izgalmasak, de igazán nagyon viccesek is !  Ő a szerzője a « Liza és Micsoda » sorozatnak is, melynek illusztrátora, Olivier Tallec 2015-ben volt könyvesboltunk vendége.

21.00: Irodalmi est és borkóstoló Aram Kebabdjiannal

Aram Kababdjian fotós, antikvárius, régiségkereskedő. Első regénye, a  Les Désoeuvrés 2015 őszén jelent meg. A 2016-os budapesti Európai Első Könyvesek Fesztiválján ő képviselte Franciaországot. A regény egy képzeletbeli országban játszódik, ahol a kultúra iránti lelkesedés a cselekmény idején a tetőfokára hág. Egy olyan országban, ahol a művészeket nem nyomasztják anyagi gondok, ahol magukat szabadon az alkotásnak szentelhetik. A kortárs művészet világában, amelynek persze itt is megvannak a maga visszásságai.

 

Lilaköd Könyveskávézó

14 órakor nyitás, kávé, tea, üdítő könyvolvasás, mint minden nap

17.00: Booktion!

Szeretettel várunk a Booktion! interaktív, játékos, beszélgetős irodalmi eseményre. Gyere el, és olvass, rajzolj, írj, játssz, mozogj, beszélgess, vitázz. Nincs elvárás, nincs előolvasás, ha egy vidám délutánra vágysz irodalomszeretők társaságában, itt a helyed, akár ismered a művet, akár nem. Téma: A Kis herceg; Szervező: Rudolf Panka

Este könyvesbolti sétálók érkeznek. Várunk szeretettel!

 

Litea Könyvesbolt és Teázó

19.00: Dalolva verselek – verselve dalolok. Megzenésített kortárs irodalmi művek Mülhauser Martina előadásában.

 

Pesti Forrás Antikvárium

Fotókiállítás

Schönteil Richárd, Kőbánya elfeledett századfordulós építésze

 

Pozsonyi Pagony

Kis Könyves Éj bújócskával és virágültetéssel

17.00-22.00

17.00: Itt a tavasz! Közös virágültetés bolt előtt található kiskertben, ráadásul kavicsokat is festünk majd a gyerekekkel, amik szintén a kiskertben kapnak helyet

18.00: Bemutatkozik Harcos Bálint Szofi bújócskázik című legfrissebb könyve.

A szerző felolvas és játszik majd a gyerekekkel – A bújócska pedig garantált!

folyamatosan: jótékonysági sütivásár

20.00: várjuk a felnőtteket várjuk a boltba, és a bolt előtt hangulatosan berendezett alkalmi kertünkbe egy kis eszem-iszomra!

 

Pagony a Gellért téren

Kis könyves éj a Tilosban

17.00–22.00:

17.00: Könyvfüggők Klubja Tarr Ferivel: ki nyeri a kvízbajnokságot? Döntő!

18.00: Legyél vendégünk egy kávéra vagy egy sütire! Nyit a Pagony Café, és aki megnyitja: Kemény Zsófi, a zongoránál Darvas Kristóf, énekel Both Gabi – Legyél vendégünk egy kávéra vagy egy sütire!

19.00: Az irodalom visszavág – Nényei Pál rendhagyó irodalom órája

20.00: Az asztalfióktól a Nobel-díjig. Minden, amit tudni szeretnél arról, hogyan születik a könyv! Kérdezzétek az írót, a szerkesztőt és a könyvek gyártóját: ott lesz Molnár T. Eszter, Péczely Dóra és Wunderlich Péter

21.00: A zene, a film meg a csúnya szavak. Kalasnyikov és Rózsafüzér. Grancsa Gergely és Fekete András

 

 

Tandem Könyvesbolt és Kávézó (Nagykovácsi)

2016 tavaszán újra részt veszünk a Kis könyves éj programon. Gondolunk a gyerekekre megint, tavaly a kézügyességüket, idén az „agyukat” tesszük próbára – Agymenő – Party keretében. Az este ismét a felnőtteké lesz, ahol Rejtő Jenő világa elevenedik meg az Ady Endre Színház és Ügy előadásában. Ők már nem idegenek közönségünknek, tavaly egy fergeteges Lorca-esttel mutatkoztak be nálunk.

16.00: Agymenők- Party gyerkeknek

19.00: A tizennégykarátos könyvebolt – zenés Rejtő-est a Tandemben

Szereplők: Dobra Mária, Egger Géza, Valcz Péter

A felolvasószínházi előadás Rejtő Jenő 111.-ik születésnapjára, jubileumi alkalomra készült. Könnyed hangulatú barangolás ez a Rejtő univerzum ismert és kevésbé ismert helyszínein. Felelevenítjük P. Howard ikonikus karaktereit, megtudunk mindent a szerző titkos életéről és még a ponyvaregény írás kulisszatitkai közül is kiszivárogtatunk ezt-azt. Az előadás a stand up comedy elemeit használó improvizatív átkötő részekből és Rejtő Jenő regények első oldalainak felolvasásából épül fel, dalbetétekkel, gitár, melodika és klarinét kísérettel.

Az előadás után borozgatás mellett  beszélgetünk.

 

Völgyzugoly Könyvesbolt (Szentendre)

17.00: Várunk mindenkit Dániel András Szörny-szelídítőjére, a II. Dömdödöm Versíró Verseny eredmény hirdetésére, közös zenélésre Hasznosi Judittal és a végén diafilm vetítésre.

 

 

Könyves séták és biciklizés 18.00-tól

Irodalmi bringázás a CurioCity Budapesttel, vezeti: Bogáti Bogáta, idegenvezető

Könyv, kávéház, Kiskörút! – esti séta Saly Noémi, irodalom- és Budapest-történésszel

Túl az Újlipócián: Kis Könyves séta Újlipótvárosban, vezeti: Ambrus Judit, etnográfus-történész

 

 

Részletek és regisztráció: kiskonyves.blog.hu