facebook share

Megjelenés dátuma: 2014. március 21.

2014. február 20-23 között került megrendezésre fővárosunkban az Idegenvezetői Világnap. Az esemény keretében, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával a budapesti idegenvezetők mutatták be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára. A részvétel a programok nagy többségén ingyenes volt.

1985 óta számos országban ünneplik az Idegenvezetők Világnapját, amely némely európai fővárosban egy hétig tartó ünneppé fejlődött. A budapesti idegenvezetők szinte a kezdetektől csatlakoztak az eseményhez, amely mára több napos programmá nőtte ki magát. Az egész világon február utolsó hétvégéjén tartják ezt a rendezvényt, melynek eredeti célja az idegenvezetői munka népszerűsítése, új programok bemutatása az utazásszervezők és a turisztikai szakma számára és természetesen a turistáknak. Ezeken a napokon az idegenvezetők társadalmi munkában mutatják be fővárosunkat, varázsolják a hétköznapokban oly sokat rótt utcákat emberközelivé, megmutatva múltját és jelenét, kultúráját és értékeit. Az esemény alkalmával számtalan múzeum és intézmény nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt és egyre többen csatlakoznak érdekes attrakciókkal, lehetővé téve a betekintést fővárosunk rejtett kincseibe. A budapesti tematikus és bevásárló utcák (www.bevasarloutca.hu) is speciális programokkal készültek idén. Résztvevők Bartók Béla út, Király utca/KultUnio, Ráday utca és Váci utca.

Rövid beszámolók az egyes helyszínektől:

Bartók – Idegenvezetés századfordulós hírességek szemével

Idén is zajos sikerrel zárult az éveként megrendezett Idegenvezetői Világnap. Az érdeklődők közel két órán keresztül járhatták a főváros XI.-ik kerületének történelmi városrészeit.

Idén február 20 és 23.-a között került megrendezésre a több éves hagyományra visszatekintő Idegenvezetői Világnap. Az esemény keretében idegenvezetők mutatták be a főváros nevezetességeit és sajátos történelmi értékeit szerte a városban. A javarészt ingyenes rendezvénysorozatot a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatja, mely a BKIK Idegenvezetői Továbbképző Központja szervezésében jött létre.

A főváros több kerületéhez hasonlóan, Budapest XI.-ik kerületében is színes és izgalmas programok várták az érdeklődőket. A sétát Lantos Vera vezette. A száz perces túra kezdőállomása a Gellért tér volt, ahol a résztvevők a Gellért Szálló és gyógyfürdő szecessziós stílusáról, valamint a Gellért-hegyi pálos sziklatemplom építési munkálatáról hallhattak történeteket. A kirándulás a Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtér és a Kosztolányi Dezső tér vonaláig terjedő szentimrevárosi útszakasszal folytatódott, ahol is a 20. száraz első felében épült pre-modern bérházak sorakoznak. Ezen a turistaútvonalon olyan építészeti örökségek kerültek bemutatásra, mint a Lechner Ödön által tervezett Lechner ház, melyet a világhírű építész testvérének építetett, de szóba jött Csontváry műhelye, a Szent Imre Kápolna, és minden olyan épület, amin egy-egy magyar híresség (Kosztolányi, Bartók, Ottlik Géza) emléktáblája látható. A Hadik kávéházban Karinthy családjáról emlékeztek meg.

A programot színesítette, hogy a Kulturális Tizenegy Egyesület hat tagja is részt vett az eseményen. A Gottier Café, a Hadik Irodalmi Kávéház, a Kelet Kávéház, valamint a Moha Kávézó és Galéria, ahol kabaré estekkel, irodalmi programokkal, jazz és más komolyzenei koncertekkel, és kiállító terekkel, aktuális művészeti tárlatokkal szórakoztatták a nagyérdeműt. A felsorolt négy vendéglátó egységhez, melyek mindegyikén volt egy kis enni és innivaló, két galéria is csatlakozott. Ezek a Próféta és a Faur kiállítóhelyek, ahol az aktuális kiállítások megtekintése mellett, a hely kialakulásának történetéről hallhattak néhány szót a jelenlévők.

Az Idegenvezetői Világnap XI.-ik kerületi sétáján nagy megelégedéssel vettek részt a jelenlévők. Két turnusban indult az idegenvezetés, turnusonként megközelítőleg ötven-ötven fővel.

Király – Két különböző típusú sétával készültünk a kedves érdeklődők számára. Az első két séta a Király utcából kiindulva a zsidó negyedet mutatta be Dr. Ramotsa Julianna vezetésével, míg a harmadik és negyedik séta kimondottan a Király utcára fókuszált Varga Zsófia és Hoós Eszter vezetésével. Több épületet is megtekintettünk, melyet a látogatók nagy örömmel fogadtak.

Ráday – A Ráday utca nem csak Ferencváros főutcája, gazdag építészeti irodalmi és művészeti öröksége méltán teszi minden helytörténet iránt érdeklődő városlakó számára kívánatos célponttá.

Az utca képe részben egységes, „belvárosi”, másrészt a 18. századtól – Két Oroszlán vendéglő a Kálvin tér sarkán – a 19. század dicsőséges historizmusán át – Ybl palota az Eötvös u. sarkán – az elegáns szecesszión át – Köztelek u. sarok – a Bauhaus-stílus szép példáin keresztül az új ezred forduló modernista építészetéig ível – Goethe Intézet a Boráros – térhez közeli szakaszon.

Laktak és alkottak itt írók, költők, működtek iskolák, egyházi intézmények és vendéglők, vendéglátóhelyek. Ahogy most is.

„A Ráday” nem csak manapság, hanem hagyományaiban is a környék és a Belváros egyik szórakozó utcája volt. Ahogy most is. Kevés hazai és külföldi vendég kerüli el az utca nyári teraszait.

Az Idegenvezetők Világnapján A Ráday utca vasárnap is nyitva! jelszóval várta a vendégeket. Ahány vendéglő, ahány ajtó, annyi meglepetésben volt részük az idelátogatóknak, akik teljes megelégedéssel és jól lakva hagyták el a Ráday utcát.

Váci – A 2014. február 23-i idegenvezetői világnap alkalmából a Váci utcába szervezett idegenvezetésekre a télhez képest nagyon kellemes időben került sor. A koncepció az volt, hogy az érkező csoportoknak nyolc nevezetességet mutatunk meg a Váci utcában és annak környékén, nevezetesen az útvonalnak megfelelően: Klotild Paloták – Párisi udvar – Contra Aquincum – Hermész-kút – Hét Választófejedelem Ház – Thonet ház – Haláruslány kút – Gerbeaud ház. Négy csoportot vártunk (10:20, 12:20, 14:20 és 16:20) a programnak megfelelően a Ferenciek terén a buszmegállóban, ahol egy gyors létszám ellenőrzés után indultak a csoportok az idegenvezetőnk után (a vendégek többsége gyalogosan érkezett, a buszokról leszállva kevesebben csatlakoztak). A négy turnusban majd 150-en vettek így részt. Az idegenvezetés attól is volt különleges, hogy minden egyes nevezetességnél állt egy munkatársunk, akik korhű ruhában (szecessziós, klasszicista, eklektikus, ókori, barokk) várták a csoportokat és egy QR kóddal ellátott lapot tartottak a kezükben. Ez a QR kód okos telefonnal történt leolvasás után egy Wikipédia oldalra vitte az érdeklődőket, ahol még több információt olvashatott az adott nevezetességről. A korhű ruha jellege miatt ez mindenképpen figyelemfelkeltő volt és így nemcsak a csoportok tagjai, hanem a járókelők is oda-oda mentek megszólítva munkatársunkat, érdeklődtek és leolvasták ők is a QR kódot. Az általunk delegált idegenvezető nagyon lelkes és felkészült volt, egy turnust egy-másfél óra alatt vitt körbe a nevezetességek között.

A hétvégi központi események helyszíne ezúttal a Bálna Bevásárlóközpont volt, a korábbi évektől eltérően. Vasárnap innen indultak térítésmentesen, de előzetes regisztráció alapján a városnéző autóbuszok, városnéző hajók, valamint a kerekesszékkel közlekedők számára szervezett, speciális autóbuszos túrák. A Bálnában kiállítással és kézműves bemutatóval, vásárral is várták az érdeklődőket. Gyalogos városnézések, tematikus séták, a város különböző pontjairól indultak, sok különlegességgel, épületbejárással, meglepetésekkel.

Képek és videók hamarosan megtekinthetők a www.bkik.hu és www.bevasarloutca.hu weboldalakon!