facebook share

Megjelenés dátuma: 2016. február 3.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint annak Idegenvezetői Továbbképző Központja immár 15. alkalommal szervezi meg fővárosunkban 2016. február 25-28. között az Idegenvezetői Világnapot. Az esemény keretében a budapesti idegenvezetők mutatják be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára.

 

A rendezvény fővédnöke: Tarlós István, főpolgármester

 

Idegenvezetőink jóvoltából ismét számtalan tematikus sétával, koncerttel, múzeumi tárlatvezetéssel és vasárnap buszos, hajós, villamosos városnézéssel várjuk a szakma képviselőit, a városlakókat, a külföldieket és fővároson kívülieket. Idén először az akadálymentesített buszok mellett a hajós programon is lesz lehetősége részt venni mozgáskorlátozott látogatóinknak. Központi helyszínünkön, a Bálna Bevásárlóközpontban 2016. február 28-án kézműves vásárral, kiállítással, programokkal, a Turisztikai Desztináció Menedzsmentek bemutatkozójával, valamint hungarikum élelmiszerekkel készülünk.

 

Budapest kerületei önálló vezetett sétákkal várják az érdeklődőket.

Az Idegenvezetői Világnaphoz kapcsolódó szakmai megnyitóra és konferenciára 2016. február 26-án (pénteken) kerül sor.

 

A rendezvény programjait, melyek nagy többsége térítésmentes, folyamatosan töltjük fel honlapunkra (www.bkik.hu) és Facebook-oldalunkra.

 

Csütörtök

Péntek

Szombat

Vasárnap

Hajó

Konferencia

Villamos

 

 

 

 

Bevásárló és Tematikus utcák Programja

 

2016. február 25. (csütörtök)

15.00            Séta a Király utcában – két kerület határán - MEGTELT, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni erre a sétára.

Találkozó: Bp. VI. a Terézvárosi Szent Teréz templom előtt (VI. Nagymező utca és Király utca sarok)

Séta útvonala: az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániától a Király utcán végig a Károly körútig

A török kiűzése után Pest polgárai zöldség- és gyümölcs termesztésére hasznosítják a városfalakon túli területet. 1777-ben a mai Rákóczi úttól északra eső részt- Pest Felső-külvárosát- Mária Terézia látogatásának emlékére Theresienstadt-nak nevezi el a pesti magistrátus, és plébániát alakít ki a területén. A majorságok közé először egy kis fakápolna épül, majd 1801-ben Kasselik Fidél tervei alapján felhúzzák a templom falait, a belsőt Pollack Mihály tervezi, toronysisakját Ybl Miklós.

E városfalon kívüli területen idővel zsidó kereskedők jelennek meg. Kezdetben Óbudáról, a Zichyek birtokáról járnak át a hajóhídon a pesti vásárokra, majd a Madách tértől északra kialakítják a saját piacukat. Gabonát, szarvasmarhát-, baromfit, bőrt és textilt adnak-vesznek. Mivel ingatlant 1840-ig nem vásárolhatnak a városban, bérlőként az Orczy-házban élnek. E ház körzetében, a Városliget felé vezető dűlőút mentén nyitnak üzletet, kereskednek, szervezik vallási közösségüket. A dűlőút idővel Terézváros főutcája lesz két oldalán sok apró bolttal, iparos műhellyel, átjáróval, fogadóval, kávéházzal, mulatóval, sok szép klasszicista, romantikus lakóépülettel.

Sétánkon megtekintjük a Terézvárosi plébániatemplomot (belülről) és a Vasvári Pál utcai zsinagógát (kívülről). A híres építészek (Pollack, Hild, Hofrichter, Brein…) és építők házai mentén – 47. Pekáry- ház – 26. Jálics-ház (Hild József) – 20, 21. Jó Pásztor-ház- 15. Szelényi-ház és a Gettó fala (belül is) -13. Gozsdu- udvar (Czigler) – 12. Gömöry-ház – 11. Prandtner-ház – 9. sz. Három Rózsa ház – az egykori Orczy- ház emléke – Anker-palota (1910, Alpár Ignác) – felidézzük a Király utca – egyben a pesti zsidónegyed- történetét a kezdetektől a vészterhes időkön át a mai napig, a sétát Budapest Első Esti Piacán zárjuk a Centrál Passageban.

Séta időtartama: cca 2,5 óra

A sétát vezeti: Róka Zsuzsanna idegenvezető

Látogatók száma: max. 30 fő

 

 

2016. február 26. (péntek)

14.00            Barangolás a Bartók Béla úton - MEGTELT, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni erre a sétára.

Találkozó: a BP. XI. Gellért téri Kútháznál (Szent Gellért tér 1.sz.)

Séta útvonala: a Szent Gellért tértől a Bartók Béla úton a Gárdonyi térig tart

A séta során bemutatjuk a térség nevezetes épületeit, ipari műveit (a „Sáros fürdő” forrása fölötti teret, a Gellért szálló, fürdő (1910,1918, Hegedűs, Sebestyén, Sterk) és a Sziklakápolna együttesét; a Ferenc József hidat (1896, Feketeházy János); az árvizek ellen biztonságot nyújtó rakpartokat, hidakat, ipari gépeket tervező mérnökök képzésére épített (József) Műegyetem- blokkot a feltöltött Lágymányosi-tó helyén, köztük a legrégebbi „Ch” épületét (1909, Czigler Győző), az M4es metró vonalát; az egykori hidroplánállomás emlékét).

Megidézzük a környék híres íróit: Karinthy Frigyest és körét, a rivális Gebauer törzsvendégeit, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Ottlik Géza írók; Huszka Jenő és az útvonalnak nevet adó Bartók Béla zeneszerzők alakját; „a napútfestő” Csontváry Kosztka Tivadart, és a zseni vásznait a pusztulástól mentő Gerlóczy Gedeont.

Megemlékezünk a magyar ipar, technika, ipari oktatás fejlődésében nagy szerepet játszó gépészmérnök, feltaláló, egyetemi tanár Csonka János (1852-1939) alakjáról.

Megtekintjük a túlnyomórészt a XX. század elején, az I.vh előtt eklektikus, szecessziós, premodern stílusban tervezett épületeket a Bartók Béla út két oldalán.

A séta közben betérünk a Pagonyba, a Bor és Kézműves Üzlet-Műhely-Galériába, Faur Zsófi galériájába, a Gottier- és a Kelet kávézókba. Felkeressük a Hadik kávéházat és a Szatyor bárt.

Végül az Arnoldo kávézóban elmerengünk a mester képeit böngészve:

 

 „hová lett gross arnold / a mütyűr-festő / görgő kavicsok és / harangvirágok mestere’’?

                                                                                                      ( Szepesi Attila: G-etűd )

Séta időtartama: cca 2 óra

A sétát vezeti: Antal János idegenvezető

Látogatók száma: max. 30 fő

 

 

2016. február 27. (szombat)

10.00         A „református” Ráday utca - MEGTELT, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni erre a programra.

Találkozó: Bp. IX. Kálvin tér 9. sz. előtt

Útvonal: A Kálvin tértől a Ráday utcán át a Kinizsi utcáig a Kálvin téri Református Templom és a Ráday Gyűjtemény megtekintésével

Kálvin tér 9.sz. A Két oroszlán fogadó (1816-18, id. Zitterbarth M.) – Ráday Pál (1677 -1733) és Ráday Gedeon (1713 -1792) emléktáblája az utcatorkolatban – Károli Gáspár Egyetem RH – Kálvin János (1509-1564), a genfi prédikátor, hitújító szobra (Búza Barna,2000) – 7.sz. a pesti református gyülekezet (1796 óta) és temploma (Hofrichter J; id. Zitterbarth, Hild, Róth Miksa), kriptája (Fáy András, Wesselényi Miklós, Hermina hercegné egykori nyughelye, gróf Zichy Manóné kriptája)- 2014 óta nemzeti emlékhely- (belülről) – a Lónyay Utcai Református Gimnázium jogelődje (1859, Kálvin tér; 1943- 1952) és híres növendékei: Molnár Ferenc (1878 – 1952), A Pál utcai fiúk c. regény írója- Gárdonyi Géza, Csonka János, Szent-Györgyi Albert, Amerigo Tot, Beöthy Zsolt és Bächer Mihály (zongoraművész) – 8.sz. Soli Deo Gloria Szövetség székháza (1940-es évek) – A környező utcák névadói: Török Pál, református püspök (1808-1883) 1 sz. „Kisképző”: Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola (1893, Kauser József) – Lónyay utca 2. a Vidats-gyár emléke; gr. Lónyay Menyhért (1822–1884) emléktáblája – Kocsma a Két nyúlhoz és iskolaház (4-8.sz) – 4/b- Bolgár Iskola – 13. sz Mikszáth Kálmán egykori lakása -18. sz. a Nyugat folyóirat szerkesztősége (1912-1916-ig) – Gönczy Pál (1817- 1892) alakja –u. 2.sz: Bartoniek Géza (1854–1930) és az Eötvös József Kollégium első otthona – Erkel u. 15./ Ráday u. 18.sz: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény és Egyesület (Ybl-palota,1876) Erkel utca 19.sz. Aurora-kör- emléktábla– Ráday u. 24/a- b: ex- Röck István-féle gépgyár (1854) – Mátyás u., Feszty-házak – Lónyay u. Református Gimnázium tömbje – Kinizsi u.- Biblia u. – Ráday u. –28.sz. Református Teológiai Akadémia (1855), a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteménye és a Biblia Múzeum (1988) a mai Köztelek -Kinizsi utca- Üllői útig húzódó Ferencvárosi Dohánygyár (1850-1911) helyén- 32. sz. Prückler Ignác rum-, likőr- és pezsgőgyárának (1834) emléke

A séta során felkeressük a Ráday Soho Egyesület –tematikus utca egy-két kávézóját, éttermét, valamint részt vehetnek még a délutáni Disznótoros Fesztiválon is.

A séta időtartama: cca 3 óra

A sétát vezeti: Róka Zsuzsanna idegenvezető

A Ráday Gyűjteményt, műemlékkönyvtárat és a református egyházközösséget Kovácsné Pázmándi Ágnes lelkész, könyvtáros mutatja be.

A Ráday Gyűjteményben a vezetés díja: 5000 Ft / csoport

Látogatók száma: max. 30 fő

 

 

10.00        Séta a Falk Miksa utcában - MEGTELT, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni erre a sétára.

Találkozó: Bp. V. Szent István krt – Falk Miksa utca sarok (Colombo szobor)

Séta útvonala: a Szent István körútig tartó Falk Miksa utcán át Kossuth Lajos térig

A 100 éves utcát a reformkorban még Feldunasornak hívták. Mai nevét Falk Miksáról (1828-1908), a magyar újságírás jeles alakjáról kapta.

1839-41-ben Széchenyi István kezdeményezésére itt épült meg a Hengermalom és az Öntöde, ami az épülő Lánchidat is kiszolgálta, és ahol 1848-ban fegyvert is gyártottak. A közeli Honvéd utcába (26-30.) települt 1839-41 között a Valero Selyemgyár (Hild József). Az 1900-as évek legelején az ipart felszámolták, a térséget parcellázták. A telkeket gazdag polgárok, építési vállalkozók (Grünwald és Schiffer Miksa Palatinus Építő Rt.-je, a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. stb.), vásárolták meg, és a kor jeles építészeivel (Málnai, Révész, Kollár, Ágoston (Adler), Komor-Jakab, Román fivérek, Fodor Gyula, Vidor Emil) historikus, premodern, szecessziós stílusban bérházakat emeltek. A Nagykörútra nyíló Nádor udvar (1900) Lipót majd Luxur kávéháza sokáig népszerű találkozóhely volt a művészek, írók (Hunyady Sándor, Szomory Dezső, Rejtő Jenő, Kassák Lajos.), a Vígszínház színészgárdája körében.

Sétánkon a 21.sz. Nádor-udvar, Lipót (1908) majd 1941-től Luxor kávéház (1901, Weisz Izidor) – 32. sz Bizományi Áruház (1900- Müller Lajos) -24-26 sz. bérház (1910 k, premodern, Román Miklós és Ernő)- 18-20.sz. Európa Galéria, az Atlantica Tengerhajózási Rt. székháza (1911- Fodor Gyula) – 10.sz.-.13.sz Nagyházi Haas Moró Galéria (1909, Fodor, szecessziós) 5.sz Palatinus-ház (1910, Vidor) a Kossuth Lajos tér 13-15.sz (Málnai Béla)-  útvonalra fűzve beszélünk az utca történetéről, a házak építtetőiről, építészeiről, az utca lakóiról, a vészterhes időkről, a Néphadsereg utcáról, arról, hogyan formálódott az utca arculata az 1980-as évek közepétől.

A séta időtartama: min. 2,5 óra

A sétát vezeti: dr. Horváth Péterné helytörténész

Látogatók száma: max. 30 fő

 

 

11.00            Pest mulatónegyede – MEGTELT, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni erre a sétára.

Mulatók, kabarék és revűk, kávéházak, vendéglők, filmszínházak, színházak

Találkozó: A Hofi-szobor elől  (Bp.VI. Nagymező utca 22-24.sz; Thália Színház)

Útvonal:  Nagymező utca- Ó utca- Hajós utca- Dalszínház utca- Révay utca- Paulay Ede utca- Nagymező utca- Király utca- Liszt Ferenc tér- Andrássy út

Nagymező u. 22-24.sz. Wabitsch Lujza Jardin d”Hiver, Télikert mulatója, 1913-1920) később Thália Színház – Kabaré 24 ( Mikroszkóp Színpad 1967. Komlós János ) , Hofi-szobor (Stremeny Géza, 2004 ) – 20.sz Mai Manó cs-és kir. udvari fényképész műterme ( Ray Rezső, 1893) :  1995 óta a Magyar Fotográfusok Háza – az egykori Arizona Mulató és híres vendégei (1932-1944 ; Miss Arizona, Senger Mária alias Mici táncosnő  és Rozsnyai Sándor) – 17-19.sz. Somossy Orfeum (1898, Fellner-Helmer, Vágó László, Málnai Béla), 1923 óta Operettszínház- és téli kertje: a Moulin Rouge Mulató -  Kálmán Imre szobra ( Veres  G., 2007) – híres művészek  lábnyoma és kézjegye – Ó UTCA-   HAJÓS UTCA – GASZTRO-utca : 27.sz. Chagall Café@Restaurant- Drop – 25.sz. Napoleon-udvar, Rusztik bistro –  Operaház ( Ybl, 1884)  – Révai utca : Vidám Színpad- (Belvárosi)- PAULAY EDE ( Két szerecsen) utca 35.sz. : Új Színház: Friedmann Adolf – Parisiana Orfeuma ( Lajta 1909 , Vágó,  1919, ) – Dreschler-palota és kávéháza – Andrássy 29.sz. Művész kávéház (Ray R.1884)- NAGYMEZŐ UTCA- 8.sz. Ernst Lajos magángyűjtő és Múzeuma (Fodor Gyula, 1912, Lechner, Falus Elek,Rippl-Rónai) – Tivoli mozi  -  KIRÁLY UTCA / Csányi utcasarka:  Pekáry-ház  – a Király utcai zengerájok, mulatók, és a Király utcai színház és a Valero Selyemgyár emléke – Terézvárosi – templom  (Kasselik ,1809 ; belső: Pollack Mihály; Ybl, Kasselik-kút ) – Bartók Béla Konzervatórium (1840 óta)  – Nagymező utca 11.sz. Radnóti Miklós Színház és a költő szobra (Varga Imre, 2009 ) – Paulay E. utca – az egykori Terézvárosi kaszinó – Liszt Zeneakadémia- Liszt Ferenc tér és kávézói, éttermei – az egykori Japán kávéház és az Oktogon kávéházai- Goldberger Párizsi Nagyáruháza (1911), ex-Terézvárosi kaszinó, (1884;)

A séta időtartama: cca 3 óra

A sétát vezeti: Boda Mónika idegenvezető

A séta maximális létszáma: 30 fő

 

 

11.00        Váci utcán – Váci utca II. MEGTELT, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni erre a programra.

Találkozó: Erzsébet híd pesti lába, Pest-Buda és Óbuda egyesítését megörökítő emlékmű

Ez az a hely, ahol az Erzsébet híd építése miatt a XIX. sz. végén, XX. sz. elején lebontották a belváros legrégebbi részét, hogy a hídon Pestre érkezve egy új „fogadótér” és tengely alakulhasson ki a Pesti oldalon.  A bontások még a XX. sz. derekán is folytatódtak, mikor 1964-ben felépült a ma látható második Erzsébet híd.

Séta útvonala: először a XX.sz-i beépítés és a Klotild paloták építési történetét ismerjük meg, betekintve a Buddha Bárnak otthont adó bal Klotild palota földszintjére.

A XX. sz-i  Piarista tömb XXI. sz-i belső kialakítását  is megnézzük.

Megállunk a volt Pesti Főtéren, és megszemléljük, mely épületek maradtak meg az egykori Főtér határoló házai közül.  Megismerjük a Haris Bazár átépítését, melynek eredménye a mai Haris köz.

Az innen induló Váci utcának a Vörösmarty térig tartó része a  lakosság körében mindég az „elegáns” bevásárló utcát jelentette, de a XVIII. századtól kezdve legalább annyit változott, mint maga Pest történelme. Ezt a történetet igyekszünk nyomon követni sétánk folyamán, meg-megállva és benézve egy-egy emblematikus épületbe. Mesélek majd a múltról, régi képek bemutatásával, kicsit nosztalgiázunk a szeretett és eltűnt üzletekről és bemutatok néhány új vállalkozást. Sétánk a Vörösmarty téren ér véget, ahol meghallgatjuk az évek óta megnyílni nem  tudó Váci 1 üzletház történetét. Sétánk az épületben működő Szamos cukrászdában ér véget, ahol kávét ugyan nem, de az üzletvezetőtől néhány információt kapunk a Gerbeaud konkurenciájaként megjelenő kávéházról és „látvány manufaktúráról”

A séta időtartama: min. 2 óra

A sétát vezeti: Kacskovics Fruzsina építészmérnök, idegenvezető

Látogatók száma: max. 30 fő

 

 

12.45            Liszt Ferenc téri Zeneakadémia épületének megtekintése - MEGTELT, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni erre a programra.

Találkozó: a Zeneakadémia előtt (Bp. VI. Liszt Ferenc tér 8.sz.)

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (1907, Korb, Griegl)

Épületismertető séta

Az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia tervezésére báró Wlassics Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter kérte fel Korb Flóris és Giergl Kálmán építészeket. Az épület külső és belső megjelenésében figyelemre méltók Telcs Ede antik stílusban faragott frízei és domborművei, Senyei Károly, Gróh István frízlemezei. Nagy értéket képviselnek az épületbelső szecessziós világát alkotó Róth Miksa díszüvegezési és üvegmozaik munkái, Körösfői-Kriesch Aladár freskói valamint a pécsi Zsolnay kerámiagyár eozinmázas csempéi és díszei.

Megtekintés kezdete: 13.00-kor, kettő egyenként 30 fős csoportban

Az épületbejárás időtartama: 45 perc

Az épületet a Zeneakadémia helyi idegenvezetői mutatják be Pancsik Károly és Horváth Tímea.

Létszám: max 60 fő

MEGTELT

A kedvezményes belépőjegy ára: 750 Ft/fő

Kérünk minden résztvevőt, hogy a belépti díjat a megadott összegben (százas és ötven forintos címletekben) készítse elő, és a jelentkezésnél adja át a hostessnek, hogy 13.00 órától zavartalanul elkezdődjék az épületbejárás a Zeneakadémián.

 

A térnek nevet adó Zeneakadémia megtekintése után visszasétálunk az időbe

 

14:00          Séta az egykori Gyár utcán, a mai Liszt Ferenc és Jókai téren - MEGTELT, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni erre a sétára.

Séta útvonala: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (kívülről)- a Gyár és Király utca sarki Vakok Intézete helyén- (1907, Korb,Griegl; iparosmunkák: dr. Zielinski Szilárd mérnök korai vasbeton szerkezete, Róth Miksa üvegmozaikjai, a Zsolnay kerámiagyár eozinmázascsempéi és díszei) – a Liszt Ferenc tér emléktáblás házai, lakói (Vázsonyi János, Lakner Artúr, Vidor Emil,Szép Ernő…), egykori és mai szobrai, kávézói, éttermei – az Andrássy út és az Oktogon egykori kávéházai: az Abbázia és a Japán kávéház (Írók boltja) törzsasztala-Jókai tér: emlékezés a Valero Selyemgyárra, Pest első gyárára (1780), a Fabriken Gasse (Gyár utca) iparosaira, gyáraira: köztük a vas és ércöntő mester Schlick Ignácra (1820-1868), (a Gyár utca 41-42.sz. alatt állt kovácsműhelye, vasöntödéje) – 19. sz.: pesti zsidó kórház (1841, Hild) és Semmelweis Ignác – Jókai tér 10. Kolibri Színház, Kemény Henrik bábművész emléke – Jókai Mór szobra (1921, Stróbl Alajos) – Andrássy út/ Paulay Ede u: Goldberger textilgyáros Párisi Nagyáruháza (1911, Sziklay, ipari szecesszió) az ex-Terézvárosi polgári kaszinó (1885, Petschacher, neoreneszánsz) helyén: a Lotz–terem megtekintése

Séta időtartama: cca 1,5 óra

A sétát vezeti: Bíró Gábor idegenvezető

Látogatók száma: max. 30 fő

 

 

2016. február 28. (vasárnap)

 

10.00            KultUnio, séta a pesti zsidónegyedben - MEGTELT, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni erre a sétára.

Találkozó: Bp. VI. Anker Palota előtt (Anker köz 2. Bajcsy Zs sarok)

Séta útvonala: Anker köz- Paulay Ede utca- Káldy Gy.u – Király utca – Rumbach S. utca- – Wesselényi utca- Síp utca – Dob utca –Kazinczy utca- Dohány utca-   Klauzál utca és tér- Dob utca – Erzsébet krt.

Anker-palota (1910, Alpár Ignác) – Paulay Ede u 7-9.sz. Vakvarjú étterem – Káldy Gy.u - Király utca 15. Getto-fal - 13. Gozsdu udvar – Rumbach S. utcai /status quo antem/ zsinagóga (kívülről) –- Wesselényi u. 7.sz. Magyar Zsidó Levéltár, benne a Goldmark terem (kívülről)- a Dohány utcai /neológ / zsinagóga körzetében – Síp utca – Dob u. 15.sz. Spinoza ház - 19. Hive hostel –Dob utca. 35. – Kazinczy utcai Ortodox Zsinagóga (udvar, kívülről) - Kazinczy utca 21.sz. Magyar Elektrotechnikai Múzeum az egykori Trafóház helyén (kívülről) – Kazinczy utca/ Wesselényi utca: Noé kert, Raj Rachel cukrászdája - 16.sz. Mikve, rituális fürdő (kívülről) 14. sz. Szimpla kert – Dohány utca 32. interaktív emlékfal (2014, Sugár Péter) – Dohány utca u. 42-44. sz - ex-  Hungária fürdő/ Continental Budapest Hotel ****Superior (belül) – Klauzál utca – a Klauzál tér és a piac- Dob utca 46/b: Seress Rezső lakóháza (Seress – emlékek a Kispipa vendéglőben; Akácfa utca 38.sz) – Dob utca 57./ Kertész utca 36. FÉSZEK Művészklub (1901 óta) kerthelyisége, Hemingway étterem – Dob utca 63.sz. Queen’s Court Hotel ( udvara) –Kürt utca: a Valero -Selyemgyár emléke – Erzsébet krt. 43-49. – Corinthia Grand Hotel Royal (1896, Ray Rezső), és a Royal fürdő (1888, Freund Vilmos) szállodatörténeti kiállítása

Séta időtartama: cca 3 óra

A sétát vezeti: Bátki János idegenvezető

Látogatók száma: max. 30 fő

 

 

14.30       A „katolikus” Ráday utca - MEGTELT, sajnos további regisztrációkat nem tudunk fogadni erre a sétára.

Találkozó: az Iparművészeti Múzeum előtt (Bp. IX. Üllői út 33-37. )

A séta útvonala: Üllői út- Hőgyes Endre utca- Knézich utca- Ráday utca- Bakáts tér

Hőgyes Endre utca 2.:  Tárt kapu Galéria : Art Brut3.- Bartók Béla Unitárius Egyházközség Temploma ( 1898, Ganz Ármin) – 5. sz. Champagnat magyar-francia iskola ( 1930-1950) és a marista testvérek -7-9.sz. dr. Hőgyes Endre ( 1847-1906) Pasteur-intézete és kórháza ( 1890, Üllői út 26.sz ) 1904-1949 ig ,SOTE Gyógyszerészeti Intézet – Knézich u.3-13.sz / Ráday u.36. : Lechner M. Franciska-emléktáblája; Mária ( 1871)  és Szt .Margit Intézet; Patrona Hungariae Leánygimnázium és kápolna (1930) – Ráday u. 43–45. : Szt. Imre Kollégium (1910, Szőts Imre és Siegel Albin) – Bakáts tér 10. sz- a Zichy József grófné alapította Erzsébet kórház (1870) / és a Knézich u. 14. : Kórház (Tőry Emil, 1906; Márkus Géza, 1913) : 2007-ig Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ – Bakáts tér 11. sz. Schöpf-Merei Ágost (1805- 1858), emléktáblája -14.sz Elöljárósági épület( Czigler Győző, 1884) -  FTC- emléktábla- a Bakáts téri templom (belülről) és körzete ( 1822, 1867: Ybl Miklós és az alkotógárda: Gregersen Gudbrand ács- és építőmester, Jungfer Gyula díszműkovács, Schlick Ignác pesti vasöntő, Thék Endre bútorgyáros, Scholtz Róbert, Lotz Károly, Than Mór festők)

A séta során felkeressük a Ráday Soho Egyesület –tematikus utca egy-két kávézóját, éttermét

A séta időtartama: cca 3 óra

A sétát vezeti: dr. Orbán György, a Ráday Soho Egyesület projektmenedzsere

A séta létszáma: max. 30 fő