facebook share

Megjelenés dátuma: 2015. február 17.

A gondolat 30, a tett 25, a szervező 165 éves!

Idegenvezetői Világnap 2015.

Télutón, tavaszelőn, február utolsó vasárnapján a szélrózsa minden irányába mozdul a város. Élénk mozgolódás után kigurulnak az első autóbuszok fedélzetükön a városlakókkal, vidéki utasokkal, külföldi turistákkal. Indul a 90 perces városnézés. Érkezik az első hajó, lánc csörög, vasmacska csobban, az izgatott utasok, akik a vízről szeretnék élvezni a város látványát, alig várják, hogy beszállhassanak. És nem csalódnak. Az idegenvezetőink bemutatják Budapest múltból fogant jelenét és jelenbe érő jövőjét. Összekapcsolják a Duna két partját, újraegyesítik Pestet és Budát, a szigeteket, a Tabánt és Óbudát. Tíz órától a város számtalan pontjáról a hostessek eligazításával csoportok vonulnak át a városon, élükön lelkes vezető. Villamos csilingel, és megállás nélkül robog tovább. Benne figyelő, hallgató utasok, akik ma más szemmel nézik az elsuhanó épületeket. Alkonytájt visszaérkeznek az utolsó buszok, a sétálók szétszélednek, hazatérnek. Aztán egy év csend. És most ismét, újra itt van!

2015. február 19-22. között kerül megrendezésre e hármas jubileum jegyében fővárosunkban az Idegenvezetői Világnap. Az esemény keretében, a 165 éves Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, a BKIK Idegenvezetői Továbbképző Központja szervezésében, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány társszervezésében budapesti idegenvezetők mutatják be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára. A részvétel a programok nagy többségén ingyenes.

1985-ben az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesülete (WFTGA) első találkozóján
született a gondolat, hogy
 február utolsó vasárnapja legyen az Idegenvezetők Világnapja, amelyen az idegenvezetők ne csak külföldi vendégeiknek, hanem a hazai közönségnek is tartsanak ingyenes vezetéseket, hogy felkeltsék a városvezetők, a média, a helyi lakosság figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára. 1990-ben a világ 15 országának részvételével rendezték meg először a világnapot. Idővel az esemény egy hetes fesztivállá nőtt.

A budapesti idegenvezetők szinte a kezdetektől csatlakoztak az eseményhez, amely mára több napos programmá nőtte ki magát. Ezeken a napokon az idegenvezetők társadalmi munkában mutatják be fővárosunkat, varázsolják a hétköznapokban oly sokat rótt utcákat emberközelivé, megmutatva múltját és jelenét, kultúráját és értékeit. Az esemény alkalmával számtalan múzeum és intézmény nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt és egyre többen csatlakoznak érdekes attrakciókkal, lehetővé téve a betekintést fővárosunk rejtett kincseibe. A budapesti tematikus és bevásárló utcák (www.bevasarloutca.hu) is speciális programokkal készülnek.

A vasárnapi központi események helyszíne ezúttal is a Bálna Bevásárlóközpont lesz. Innét indulnak a térítésmentesen, de előzetes regisztrációval igénybe vehető városnéző autóbuszok, városnéző hajók, valamint a kerekesszékkel közlekedők számára szervezett, speciális autóbuszos túrák. A Bálnában kiállítással és kézműves bemutatóval, vásárral is várjuk az érdeklődőket. Gyalogos városnézéseink, tematikus sétáink a város különböző pontjairól indulnak, sok különlegességgel, épületbejárással, meglepetésekkel.

Ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket a Bálna Bevásárlóközpontnak, amely kulturált körülményeket biztosít a központi eseményeknek, a Magyar Turizmus Zrt-nek, amely immár hagyományosan bocsátja rendelkezésünkre a városnéző autóbuszokat, a Mahart Passnave Kft-nek, amelynek köszönhetően szintén térítésmentesen használhatjuk a Bálnához legközelebb eső, 8. sz. kikötőt, a Magyar Kikötő Zrt-nek a városnéző hajók kedvezményes biztosításáért, valamint azoknak a múzeumoknak, intézményeknek, melyek csatlakoznak az eseményekhez és nem utolsó sorban idegenvezetőinknek, akik minden évben újabb meglepetés túrákat szerveznek.

Az Idegenvezetői Világnap programja jelenleg alakul és bővül, az események folyamatosan kerülnek fel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara honlapjára, a www.bkik.hu weboldalra. A szokásos tematikus séták, múzeumi tárlatvezetések mellett, idén is tervezzük az autóbuszos, hajós és villamosos városnézést.  Csoportos jelentkezést fogadni sajnos már nem áll módunkban. Tekintettel arra, hogy a csoportos regisztrációt már fogadni nem tudunk, az e célra megadott e-mail-cím a továbbiakban nem fogad leveleket!

A rendezvény fővédnöke Tarlós István, Budapest főváros főpolgármestere, házigazdája Szatmáry-Jähl Angéla, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának elnöke.

Programokat az alábbi linken érik el, regisztrálni az adott sétánál lévő e-mail címen keresztül, illetve az adott regisztrációs feleleten keresztül lehet.

http://www.bkik.hu/1440-Idegenvezetoi-vilagnap-Program-Setak-2015-februar-19-csutortok

http://www.bkik.hu/1441-Idegenvezetoi-vilagnap-Program-Setak-2015-februar-20-pentek

http://www.bkik.hu/1442-Idegenvezetoi-vilagnap-Program-Setak-2015-februar-21-szombat

http://www.bkik.hu/1443-Idegenvezetoi-vilagnap-Program-Setak-2015-februar-22-vasarnap

A buszos és hajós túrák megteltek.

A Bevásárló és Tematikus utcák sétái megteltek.

A programok változatásának jogát fenntartjuk!