facebook share

Közösségi és városszépítő programokkal érkezett meg idén az ELEVEN Tavasz fesztivál a Bartók Béla útra a városrész fellendítését menedzselő Kulturális Tizenegy Egyesület jóvoltából. Budapest legpárizsibb hangulatú utcáján több mint 20 helyszínen több mint 60 programot lehetett találni a két nap alatt. A street art alkotásoknak, a közös virágültetéseknek és az utcai örömzenéléseknek, koncerteknek köszönhetően pezsgő utcává változott május harmadik hétvégéjén a Bartók Béla Boulevard. Buda kedvenc főutcáján ezúttal is voltak dizájnvásárok, workshopok, gasztroprogramok és galériaséták is. A fesztivál különlegessége egy finn pop-up étterem, valamint egy interaktív fényfestés volt.

„A közösségi eseményekre helyeztük idén a hangsúlyt, így az utca megszépítése és megzenésítése valódi közösségi élmény lehetett mindenkinek, aki részt vett az idei ELEVEN Tavasz programjaiban.” Faur Zsófi, elnök

Színes Bartók

Egy interaktív mapping is bekerült az ELEVEN Tavasz programjai közé. Pénteken a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ideiglenes campusára, a MOME Z több mint 8 emeletes épületére lehetett egy iPad segítségével szintenként különböző, eltérő korstílusokat képviselő homlokzatrészleteket vetíteni a pesti oldalról, a Bálna teraszának környékéről. A MOME média design szakos hallgatóinak – Szemerey Bencének és Maruscsák Dávidnak – a projektjét most először láthatta a fővárosi közönség.

Május 20-ára több mint 20 tangramszerű alkotás jelent majd el a Bartók Béla Boulevard több pontján, amik nagy részét helyi diákok készítették. Mellettük két nagyszerű 3D-s street art alkotás is készült az eXquizite Art Concepts nevű helyi képzőművész csapat jóvoltából: a Szent Gellért téren Bartók Béla heveredett le komponálni, míg a Szatyor Bár előtt egy különleges Gellért-hegyi kilátás tárult a lábunk elé.

bartok

Közösségi Bartók

A közösségi programok már május 19-én megkezdődtek. Pénteken házi receptverseny, háziállatok (kutyák, macskák, görények) ügyességi versenye, valamint közös társasjátékozás és örömzenélés várta a Bartók Béla úti társasházak lakóit (a Bartók Béla út 9. és 15. szám alatt, a Pagony és az Arnoldo mögötti/melletti társasházakban voltak kisebb-nagyobb udvari összejövetelek). A program egyik érdekessége, hogy a lakók legjobb süteményeit másnap viszont lehetett látni a Bartók Béla út kávézóiban. Három sütemény készült így el, amiket a Tranzitban, a PupiCake-ben és a Cafe Gottierben lehetett megkóstolni.

Szombaton színes virágokkal ültették tele a szervezők és a lakók a Bartók Béla Boulevard-t, és ezen a napon készült el az a hatalmas installáció is, amit a Gárdonyi téren állítottak majd fel, és amelynek elkészítésében a Bartókon sétálók vettek részt egy vagy több ecsetvonással.

 

 bartok2

 

Gasztro Bartók

Az idei ELEVEN Tavasz másik különlegessége a Soppa névre hallgató finn pop-up étterem volt, ami a Finn Nagykövetség udvarán nyílt meg május 20-án. A menü finn lazacleves és finnes desszert volt. Mivel ősszel Finnországot látja vendégül az ELEVEN fesztivál, ezért már tavasszal kaphattunk egy kis ízelítőt az északi országból.

De nemcsak finn ízeket lehetett kóstolni a Bartók Béla Boulevard-on, hanem rengeteg jó bort is, amikhez különleges történeteket is kaphatunk a Bor és Kézműves Műhelyben, míg a Hadik kávéházban kimondottan az ELEVEN Tavaszra készültek ebédspecialitások. A Danubius Hotel Gellértben Amerika ízei elevenedtek meg a hamburgertől kezdve a BBQ oldalason át a muffinig hangulatos dixieland zene társaságában.

Szombaton rengeteg zene és koncert lepte el a Bartók Béla Boulevard-t a Szent Gellért tértől egészen a Móricz Zsigmond körtérig. De pénteken is lehetett találni koncertet a Gross Arnold galéria és kávézóban. Ott kultikus sorozatfilmek zenéi szóltak.

bartok3

Zenés Bartók

Szombat délelőtt a gyerekek élvezhették Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertjét a Gellért téri Pagonyban, délutántól pedig különböző kórusok, együttesek, szólisták, táncosok léptek fel a legkülönbözőbb zenei stílusokban a Bartók több pontján. A zene központja a Gárdonyi tér volt, ott többek közt a Golgota Gospel Kórus és egy szemtelenül fiatal csapat, a Jack a kábel zenekar is fellépett, este pedig jazz koncertek következtek, majd bulival ér véget az ELEVEN Tavasz a Moha Café-ban. Aki a Feneketlen-tó körül keresett volna magának zenei élményt, az szombat este a Tranzitban a Monkey Business Bandet hallgathatta.

bartok4

Dizájnos Bartók

A harmadik májusi hétvége azonban nemcsak a zenéről szólt a Bartók Béla Boulevard-on. Pénteken japán selyemékszer-kiállítás nyílt a Kredencben, ahova másnap origami workshopra is el lehetett látogatni. A Bartók legszínesebb kávézójában, a La Nube-ban pedig vintage garázsvásárra vártak mindenkit. Faur Zsófi galériája két napra jógaközponttá alakult, a kortárs remekművek között lehet lazítani a testet és a lelket Gacsályi Anikó jógaoktató közreműködésével. Mindkét nap teltházzal és többszörös túljelentkezéssel zajlott. Ugyanakkor e galériákkal teli városrész 8 legizgalmasabb kiállítóhelyét is meg lehetett tekinteni Schneller János művészettörténész idegenvezetésével. Ez a program is rendkívül népszerű volt.

Teljes album megtekinthető ITT!