facebook share

Megjelenés dátuma: 2014. június 13.

Aktív együttműködés jött létre a Bartók Béla úti vállalkozók, kulturális intézmények, vendéglátóhelyek, kávézók, galériák és üzletek között, ennek köszönhetően jött létre a Kulturális Tizenegy Egyesület (Kult11 Egyesület). A civil szerveződés május 9. és 11. között rendezte meg először nagyszabású design hétvégéjét ELEVEN Kreatív címmel a Bartók Béla úton és környékén, melynek keretében 11 helyszínen, több mint 101 programmal várták a látogatókat.

A szervezők reményei szerint a Budapest kulturális sugárútjává fejlődő Bartók Béla út és a vonzáskörzetében található mellékutcák által határolt területen található, a Gellért tértől a Feneketlen tó környékéig terjedő negyed galériái, kávéházai, kereskedői és bolttulajdonosai hosszú távon is együttműködhetnek, ezzel felvirágoztatva a kerület kulturális életét.

A programsorozatban a galériákban megrendezett design vásárok, koncertek, színdarabok, divatbemutatók, előadások, kiállítások és sok beszélgetés várta az érdeklődőket. Budapest tematikus utcái közül a magas kultúra képviseletét ellátó és képviselő Bartók Béla út, a nevéhez méltóan első alkalommal is magasra helyezte a lécet. Az oly megszokott kirakodóvásáros hangulatot már a szervezés legelején elvetették, s szakítva más kézműves vásárok kínálatával, tudatosan törekedtek az újításra: pályázati úton válogatták össze a design és a magyar iparművészet legjavát.

11 helyszínen, közel 50 hazai, a design és az iparművészet területéről beválogatott és meghívott kiállító, közel 300 szakmai érdeklődő, a politikai és gazdasági elit jeles képviselő megtisztelő jelenléte mellett került megrendezésre a design kiállítás, amely egyben művészeti vásárnak is tekinthető. A rendezvény hívószava a „design” volt, mely köré a Kulturális Tizenegy Egyesület worshopokat, tematikus beszélgetéseket, kulturális programokat szervezett. A látogatók részt vehettek divatbemutatókon, különböző design előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken. Workshopok keretében kipróbálhatták többek közt a nemezelést, a festést vagy akár a lámpakészítést.

Az ELEVEN Kreatív a Bartók Béla út kávézóival való együttműködésnek köszönhetően minden divatos trendet felvonultatott a gasztronómia területén; rendkívül népszerűnek bizonyultak a latte art és a mixer bemutatók.

Az egyesület számára kiemelt fontosságú téma a környezetvédelem és az újrahasznosítás. Ehhez kapcsolódott például a biciklibelsőből létrehozott és újraértelmezett Szabadság-szobor felállítása a Gárdonyi téren, vagy az átalakított, különleges tárolóval kibővített bicikli kipróbálása a Kosztolányi téren.

A három napon át tartó rendezvényen minden korosztály megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő programot: folyamatos kiállítás megnyitók, este vetítések és koncertek, napközben pedig vásárok és különböző közösségi programok várták az érdeklődőket. Az interaktivitás számos más formában is jelen volt a rendezvényen, legyen szó gyerekeknek szóló foglalkozásokról, közös családi barkácsolásról vagy felnőtteket célzó workshopokról.

A nagycsaládosokról sem feledkeztek meg: a rendezvény utolsó napján majálist rendeztek a Feneketlen-tónál, amelyen főként a gyerekeket várták különböző programokkal.

Emellett a Feneketlen- tó környezetének megtisztítása, a terület újrahasznosításával kapcsolatos társadalmi párbeszéd beindítása is hangsúlyos szerepet kapott az egyesület céljai között.

Budapest legújabb kulturális attrakciója, az ELEVEN Kreatív több mint 500 érdeklődőt vonzott, köztük sok családot, számos helyi lakost, és ennél is több design iránt érdeklődőt.

A KULT11 Egyesület a jövőben is a kerület kulturális életének felpezsdítését szeretné elősegíteni.

Az ELEVEN Kreatív ötletgazdái: Faur Zsófi, Fónagy Dóra és Lublói Zoltán.

Alábbi linken pedig egy videó, hogy képekben is meg tudják nézni az eseményt.

https://www.youtube.com/watch?v=6Po6pd4KUPo&feature=youtu.be