facebook share

 

Megjelenés dátuma: 2014. augusztus 13.cstn_szorolap_13

A fesztivál a városrész közös ünnepe, amit a kultúra helyi hagyományaira támaszkodva, civil összefogással hagyományteremtő, identitásépítő kerületi eseménnyé formálunk. A sokszínű kulturális fesztivál középpontjában a környéken élt Cseh Tamás dalszerző, előadó emléke áll. E témára ráhangolódva, a hely kulturális, illetve civil intézményei megmutatják magukat, mint egy gazdag kulturális értéket hordozó, eleven városrész aktív formálói. A közvetített kulturális érték Cseh Tamás művészetének és szellemiségének felvállalása és továbbörökítése a fiatalabb nemzedékek felé. A fesztivál számos új helyszínt kapcsol be a kultúra helyi vérkeringésébe. Közönségnevelő szándéka abban van, hogy közös ünnepben hozza össze a különböző generációkat és művészeti ágakat, az élményt a városrészhez kapcsolja, ezáltal új kulturális színfoltot jelenít meg a város térképén. A program a megújulása időszakát élő Bartók  Béla Boulevard régi-új szellemiségét kívánja a széles és összetett különféle kultúrák „fogyasztórétegek”, városfogyasztók számára játékos és interakciókat, részvételt is lehetővé  tevő formában bemutatni.

A fesztivál hosszú távon hagyományteremtő közösségi-kulturális esemény, amely megidézi a hetvenes, nyolcvanas éveket és ráirányítja a mai fiatalok figyelmét Cseh Tamás művészetére. A színvonalas, komplex helytörténeti, történelemidéző fesztivál egyedülálló Budapesten, így várhatóan komoly érdeklődésre tarthat számot. A hagyományteremtő gesztus célja olyan kommunikációs eseménysorozat létrehozása, mely felhívja a széles közönség figyelmét a városrész kulturális szellemiségére és megújulási törekvéseire.

 

A Fesztivál tervezett programja:

 

Szeptember 6-án nemcsak a legendás előadó- és képzőművészt, de a dalai által megidézett korszakot is feleleveníti a XI. kerületi kezdeményezés. Stílszerűen, 11 helyszínen, a Bartók Béla út menti galériákban, presszókban, vendéglőkben és kiállítóterekben várják a Cseh Tamást szeretőket, vagy azokat, akik csak hallottak róla, de nem ismerik eléggé. Lesznek indiános gyerekprogramok,  koncertek, kiállítások, filmvetítések, és természetesen gasztronómiai meglepetésekben sem lesz hiány.

Délután 15:00 órától a Műegyetem előtti nagyszínpadon beindulnak a koncertek, egészen 20:30-ig váltják egymást a fellépők:

15:00-16:00 Papó Zenedéje  – mesés zeneóra ovisoknak
17:00-18:30 Cseh Tamás slamverseny
slammerek: Bárány Bence, Bencsik Ádám Ponza, Csider István Zoltán, Gábor Tamás Indiana, Hováth Kristóf Színész Bob, Kemény Zsófi, Németh Péter Zeek, Pion István, Simon Márton, Süveg Márk Saiid, host: Mavrák Kata Hugee, zene: Amoeba – Boros Levente (dob) Sabák Péter (bass) Sági Viktor (gitár)
19:00-20:00 Elefánt Együttes
20:20-21:00 Bin Jip
21:20-22:00 Palya Bea

Műsorvezető: Keresztes János

 

Az este folyamán fellépő zenekarok Cseh Tamás feldolgozásaikat és néhány saját számukat is előadják, de a nagy színpados koncertek mellett még számos érdekes esemény várja az arra járókat:

Bor és Kézműves Műhely és Galériában a Cseh Tamás Archívum segítségével a 60-as éveket idézik meg. Ennek egyik eleme, hogy az Apacsok című Bereményi Géza színdarabból részleteket olvasnak fel, illetve A 60-as évek című Balatonról szóló dal apropóján egy különleges „Balaton” bort is megkóstolhatnak az érdeklődők, melynek címkéjére a szöveg egy részletét nyomtatják. A Café Gottierben is a Cseh Tamás Archívum darabjaiból készül kiállítást és egy összeállítást is láthatunk ritka koncert és filmfelvételekből. Retró traktával, és a Cseh Tamás dalok hangulatához illeszkedő ínyencségekkel is várják a betérőket.

A Moha Kávéház és Kultúrtérben Cseh Tamás filmeket vetítenek 15 órától. Utána beszélgetés várja az érdeklődőket, amely az énekes filmbéli megjelenéseit járja körül, 20 órától pedig Nagy Péter és a Dobridán zenekar lép fel, az ő szövegeit is a Cseh Tamás dalokat is jegyző Bereményi Géza írta. A Kosztolányi Dezső térnél lévő Borhálóban szintén a Cseh Tamás Archívum darabjaiból állítanak ki, valamint a 18 órától megtartásra kerülő borkóstolón felcsendülnek Cseh Tamás dalai és felidézésre kerülnek kedvenc borai. A megkóstolt borok “visszakóstolhatóak” lesznek majd a Nagyszínpadnál, a Borháló standjánál. A Kelet Kávézó, amely Cseh Tamás egykori törzshelyét, a Melódia presszó épületét örökölte meg, irodalmi műsorral is készül: délután 3-tól Ökrös Csaba prímással beszélgetnek és nosztalgiáznak, aki gyakran zenélt itt Cseh Tamással. 17 órától Karom kitárva címmel felolvasóestet tartanak Bérczes László Beszélgetőkönyve, Fodor Sándor Cseh Tamás című könyve és Cseh Tamás Hadiösvény című műve alapján, ahol két fiatal színész, Monostori Máté és Simon Attila olvasnak fel részleteket a könyvekből, de természetesen itt is lesz zene: átdolgozott dalok, és improvizációk szólalnak meg 20 órától Csépai Eszter (ének) és Fodor Balázs (gitár) tolmácsolásában.

A képzőművészet sem szorulhat háttérbe szeptember 6-án, a B29 Galéria is innen közelít, 11 órától Kulturális városközpont: hogyan tovább? címmel tartanak workshopot, melyre szakértőket és laikusokat is várnak, de 16 órától itt tekinthető meg Analíziscímmel a BKF képgrafika szakának diplomakiállítása is. A Szatyor Galéria és a Hadik Kávéház is egész nap Cseh Tamás számokat játszik, Fuchs Tamás képzőművész pedig a dalok fiktív hőseit mintázza meg installációival. Hasonló koncepcióval rukkolt elő a Random Galéria: itt olyan műveket láthatunk, amelyeket Cseh Tamás és Bereményi Géza Jóslat című munkája inspirált.

Cseh Tamás a Bartók Béla út 25. szám alatt lakott, ahol jelenleg a Faur Zsófi Galériaáll, így itt egészen különleges programmal készülnek. A rajztanárokon és a művészetoktatáson lesz a hangsúly, délelőtt a kiállítótér elsősorban a diákoké, tér, installáció, rajzolatok és határok, a kontaktus- művészetközvetítés kerül középpontba. A délután folyamán az egykori és mostani lakók, ismerősök emlékeznek az előadóművészre.

 

Defo Labor: Summer Camp programja keretében egy kreatív workshoppal készül. AZenélő ruhadarabok címet viselő workshopnak az a célja, hogy a résztvevők szitanyomásos technikával olyan élő tárgyakat – pólót, táskát, párnahuzatot – készítsenek el, ami nemcsak egyedi lesz, de kedvenc Cseh Tamás daluk is megelevenedik rajtuk grafikai motívumokba épített QR kódok segítségével. A Tranzit Art Café-ban
Indiános gyerekprogram várják a kisebbeket Voloncs Kata vezetésével és itt lesznek kiállítva a Cseh Tamás Archívum indiános képei is.

Két művészeti csoport, az Artecho és az Eleven Blokk a Szent Gellért téren egy közös utcai installációt hoz létre, méghozzá egy óriási gitárt. Az interaktív hangszer félig kiemelkedik majd a földből, melynek falára bárki szabadon írhat gondolatokat Cseh Tamásról. A Gárdonyi téren is lesz egy installáció, méghozzá egy különleges pad, mely megidézi a városrész fő értékeit jelentő kreativitás és minőségi design fogalmát.

Természetesen a Szkéné színház sem maradhat ki a rendezvényből, hiszen ezer szállal kötődtek az énekeshez: előadásaikra kedvezménnyel lehet jegyeket vásárolni a Nagyszínpad mellett. A Cseh Tamás Archívum pedig nem csak a Bartók Béla úton lesz jelen, a Budai Várban is nyílt napot tartanak déli 12-től este 10 óráig a Magyar Nemzeti Levéltár Mailáth-palotabeli épületében (Budapest I., Úri utca 54-56.)

A szervezők, és a programsorozatban résztvevő helyek mindenkit szeretettel várnak! 

A Cseh Tamás Nap minden eseménye természetesen ingyenes.

 

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

További részletek a XI. kerületi Önkormányzat weboldalán, valamint az alábbi két linken:

http://www.kulturpart.hu/lavor/43178/szeptember_6_cseh_tamas_nap

http://kult11.wordpress.com/

https://hu-hu.facebook.com/Kult11

„Tájékoztatásul közöljük, hogy a rendezvényen, annak teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak.”

cstn_szorolap_14