facebook share

2017. május 8-10. között Budapest Napokat rendeztek Szlovéniában. Budapest Főváros Zoran Jankovic ljubljanai főpolgármester meghívására mutatkozott be a szlovén fővárosban, ahol a Bevásárló és Tematikus utcák kiadványai is megjelentek.

 IMG_2381

A Budapest ajándéka Ljubljanának Budapest Nap programsorozat hivatalos megnyitóján Szalay-Bobrovniczky Alexandra Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettese, valamint Dejan Crnek, Ljubljana alpolgármestere köszöntötték a résztvevőket. Az eseményen a Liszt Ferenc Zeneakadémia közvetítésével Karasszon Eszter fiatal csellóművész és Szabó Marcell zongorista adtak rövid koncertet.

 

Az esemény kulturális és turisztikai programját Budapest hivatalos turisztikai- és kulturális cége, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) szervezte. Bán Teodóra a BFTK ügyvezetője személyesen is részt vett a programokon, melynek turisztikai szempontból kiemelt jelentőségű eseménye volt, a május 9-én megtartott Budapesti Turisztikai Fórum a ljubljanai Balassi Intézetben. Itt a magyar főváros turisztikai attrakcióinak, programjainak, kulturális kínálatának, valamint nagy sportrendezvényeinek bemutatása volt a cél a szlovén szakmai közönség, a beutaztató irodák számára.

 

A Fórum keretében ismertette meg a közönséggel a BFTK az „Egy éjszaka Budapesten” programhoz kapcsolódóan kidolgozott Budapest Cardot, mely Budapest hivatalos turisztikai városkártyájának tagja. Emellett a Budapest Smart City tematikát Szalay-Bobrovniczky Alexandra mutatta be a turizmus képviselőinek a rendezvényen.

A nagyközönséget délután a ljubljanai városháza előtti nagyszínpadon a magyar klasszikus zene ifjú tehetsége Demeniv Mihály harmonika koncertje, az Ifjúsági Rajkó Zenekar népi műsora, a SAPP (Street Art Project Performances) utcai modern tánc show-ja és nem utolsó sorban az Etnofil koncertje várta.

Tekintettel arra, hogy Lendva városa Budapest partnervárosa, a Ljubljanában megrendezett programokat május 10-én Lendván is bemutatták.

Tarlós István főpolgármester még 2016-os szlovéniai tárgyalásai során állapodott meg Zoran Jankovic ljubljanai főpolgármesterrel, hogy 2017 májusában Budapest Napokat rendeznek a szlovén fővárosban. A kulturális-turisztikai rendezvényt – a kölcsönösség jegyében – Ljubljana Napok követik majd 2018-ban Budapesten.

(Budapesti- Fesztivál- és Turisztikai Központ)