facebook share

Megjelenés dátuma: 2016. január 22.

Közel ötvenen vettek részt a 2016. január 18-án megrendezett Téli Tematikus Konferencia harmadik állomásán, a Falk Miksa utca és környékének jövőjével foglalkozó rendezvényen. A rendezvény elérte célját, sikerült megfelelő tájékoztatást adni a megjelent vállalkozásoknak és érdeklődőknek, valamint az Önkormányzat is rendkívül nyitottan állt a felmerült problémákhoz. A helyszínt a Pintér Galéria (http://www.pinterantik.hu/) biztosította. Köszönjük, hogy rendezvényünk ezen az impozáns helyen valósulhatott meg.

IMG_0150

A nap legfontosabb üzenete, hogy több transzparenciára és nagyobb biztonságra van szükségük az itt lévő vállalkozásoknak. Nagyon fontos a megfelelő kommunikáció és az összefogás.

Wohlmuth István kulturális tanácsnok, V. kerület Belváros-Lipótváros Önkormányzat képviseletében felhívta a figyelmet a kultúra fontosságára, és biztosította támogatásáról a Falk Art Fórum antik és modern művészeti Fesztivál résztvevőit. Elmondta, hogy mennyire fontos a minőségi kultúra és erre az Önkormányzat is érzékeny. A fejlesztésekkel kapcsolatosan átadta a szót Tóth Sándor projekt menedzsernek, aki a Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft nevében tájékoztatta a jelenlevőket arról, hogy új fejlesztéseket egyelőre ezen a területen nem terveznek, lévén a felújítások és átépítések 2014-ben fejeződtek be. Azonban nyitottak minden észrevételre és javaslatra, ami az V. kerületi Önkormányzat hatáskörébe tartozik. Szeretnének egy összefogott egyeztetést a területen lévő vállalkozások és az Önkormányzat között, melyhez megfelelő partnernek találják mind a Falk Art Fórumot, mind a BUM Nonprofit Kft.-t.

IMG_0157  IMG_0171

Felmerültek kérdések a helyszínen, mint például a parkolás, azonban ez a Fővároshoz tartozik, kerületi szinten nem tudnak hatékony megoldást kínálni. Természetesen ebben a témában is lehet feléjük javaslattal élni és segítenek a megfelelő csatornák megtalálásában. Felmerült még a köztéri világítás javítása, utca bútorok kihelyezése, a negyed táblákkal való megjelölése. Ezekről konkrét javaslatokat várnak, ahhoz, hogy konkrét választ tudjanak adni megvalósíthatóságukról.

Bornemisza Miklós elnök, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozat V. Turizmus és Vendéglátás osztály részéről beszélt a Kamara elmúlt 165 évéről, hogy milyen szerepet játszott a gazdaságszervezésben és fejlesztésben. Kihangsúlyozta, hogy legfontosabb feladata a vállalkozók érdekeinek képviselete. Beszámolt arról, hogy mely ügyekben sikerült eddig eredményeket elérni és ő is megerősítette mennyire fontos az összefogás, hogy közösen lépjenek fel a vállalkozók harmadik féllel szemben. Tájékoztatta a jelen lévőket a BKIK széleskörű szolgáltatási rendszeréről és arról, hogy a főváros minden kerületében önálló tagcsoporttal rendelkezik, ahol minden vállalkozót várnak, aki tájékozódni szeretne vagy segítségre lenne szüksége. A BUM projekt is egyike a Kamara által nyújtott lehetőségeknek, melyet egyre inkább szélesíteni kíván a Kamara.

IMG_0194

A BUM képviseletében Király Gabriella bevásárlóutca menedzser, bemutatta a BUM tevékenységét, beszélt külföldi példákról, és mind azon megjelenési lehetőségekről, melyek a vállalkozók rendelkezésére állnak, továbbá a idei tervekről. A BUM Nonprofit Kft nyitott minden megkeresésre és igyekeznek mindenben segíteni, amiben csak tudnak.

IMG_0199

Ongjerth Richárd ügyvezető igazgató, Magyar Urbanisztikai Tudásközponttól beszélt arról, hogy melyek azok a tényezők, amik kulcs fontosságú szerepet játszanak egyes területek sikerességében. Valamint mi mindenre kell odafigyelni egy üzletutca menedzselésénél. Előadása kapcsán fel is merült egy helyi utca menedzsment létrehozása, melyet az Önkormányzat is üdvözölt.

IMG_0213

Tűzkő Péter műkereskedelmi üzletág vezető, a BÁV Zrt képviseletében elmondta, hogy már az 1950-es évektől az utcában vannak. Több évtizede alakult ki a jelenlegi tematikája az utcának és nagyon rangos helyen áll szakmai körökben, mondhatni irányadó. Ez a világ kissé zárt, mégis szeretnék magukat megmutatni a nagyközönségnek, ezért is fontos az utca számára a Falk Art Fórum Fesztivál. Az elhangzottakhoz képest leginkább az utcában tevékenykedő „külsős munkatársakra” hívta fel a figyelmet, akik káros hatással vannak az itt dolgozó vállalkozásokra. Több éve küzdenek ezzel a problémával és nagyon örülnének, ha végre megoldás születne erre a jelenségre. Megjegyezte még, hogy nagyon örülnének, ha a galériákat kiegészítő tevékenységek, kávézók, színvonalas vendéglátó egységek költöznének az utcába.

IMG_0219

A hozzászólások többsége a fent már említett, parkolás, közvilágítás, transzparens megjelenés, turisztikai célponttá válás témáját feszegette, valamint az utolsó előadásban elhangzott helyzettel kapcsolatosan kérték az Önkormányzat segítségét. Sajnos ez utóbbi esetben az Önkormányzat nem tud közvetlenül beavatkozni, de támogatná azt az ötletet, hogy a helyi vállalkozók finanszírozásában egy polgárőrség működjön a területen, vigyázva a rendre és az ide látogatók biztonságára. A többi felvetett kérdéssel kapcsolatban az Önkormányzat azt kérte, hogy gyűjtsük össze és jutassuk el részükre, ahhoz, hogy meg tudják vizsgálni azok megoldási lehetőségét.

 

Helyszínen készült képek:


Helyszínen a KamaraOnline által készült videó:

video