facebook share

Megjelenés dátuma: 2015. április 16.

TAVASZI ZSONGÁS A BARTÓK BÉLA BOULEVARDON

 bbb_facebook_cover

 

Április 24-én és 25-én ismét nagyszabású kulturális rendezvénynek ad otthon a Bartók Béla út. A Kulturális Tizenegy Egyesület (Kult11) a tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezi az ELEVEN hétvégét, melynek nem titkolt célja, hogy fellendítse a Bartók Béla út (BBB) és környéke kulturális életét.

A Kulturális Tizenegy Egyesület (Kult11) egy nonprofit szervezet, amely a Bartók Béla úti vállalkozások, civil és magánszereplők, kulturális intézmények és közösségek által létrejött együttműködés. Célja, hogy megújítást hozzon a Bartók Béla út kulturális és társadalmi életébe, hogy az a főváros egyik központi szerepet betöltő főutcájává váljon.

Az egyesület több programmal is készül az év folyamán, de 2015 kiemelt eseménye az Eleven Tavasz, amely egy kétnapos összművészeti-kulturális rendezvény a Bartók Béla úton. A szervezők célja a design, az építészet és a művészetek testközelbe hozása, mindenki számára elérhetővé tétele. Az ELEVEN Tavasz olyan kultúrmissziós esemény, mely lehetővé teszi a minőségi alkotások széles körben történő bemutatását. A rendezvénynek komoly szerepe van a Bartók Béla út Újbuda kulturális utcájaként való újrapozícionálásában, a pezsgő kulturális és társasági élet megteremtésében. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a tudatos és kreatív környezetépítésre, környezet- és közösségformálásra.

  • Az eseményhez számos pályázat, kulturális kezdeményezés társul: Az ELEVEN tavasz elnevezésű design központú esemény részeként április 5-ig designerek pályázhatnak különböző, értékesítésre szánt alkotásaikkal, melyeket szakmai zsűri bírál el, majd, a „Bartók Béla Boulevard”-on, a BBB-n lévő galériák, design shopok, kávézók és éttermek összetett és sokszínű kiállítótérként helyszínt biztosítanak az alkotók által létrehozott tárgyak, alkotások, szolgáltatások, performanszok, installációk, színházi és zenei programok bemutatására. Az eseménynek otthont adó galériák és üzletek számos programmal és különböző workshopokkal várják a közönséget nemcsak benn, hanem az utcára is kitelepülve.
  • Az üzletek portáit művészek „fogadják örökbe” és kültéri installációkat készítenek az 1 művész 1 porta elnevezésű esemény keretében. A művészek kiválasztása, felkérése és a projekt koordinálása Horváth Lóczi Juditnak köszönhető (felkért művészek: Balázs Viola, Varsányi Pál; Kókai Renáta; a Medence csoport; Hámori Anett; Kerekes Gábor; Márián Gábor; Soós Dóra – Piros Kakaó; Antal Csaba – Pillekő Projekt; Kuhatag Műhely – Rácz Dániel és Dömsödi Levente).

 

  • Az Egyesület Újbuda Önkormányzatával együttműködve, Papír – Tér címmel írt ki pályázatot fiataloknak kreatív, újrahasznosított művek készítésére. A Bartók Béla Boulevard és az IKEA közös pályázatán újrahasznosított papírokból várják a kreatív alkotásokat a fiataloktól, melyeket Kormos Mercedes továbbít a szakmai zsűri felé. A művek témája „a TÉR”- a saját tér, élettér, közösségi tér. A kiállítás megnyitója a Gellért téren lesz április 24-én este, öt alkotást pedig a rendezvény után az IKEA-ban állítanak majd ki.

 

  • Az eseményhez kapcsolódó harmadik pályázat célja, hogy a  kerékpározás iránt elkötelezett alkotók számára lehetőséget adjon, hogy fantáziájuknak, igényeiknek és természetesen a funkciónak is megfelelő kerékpártárolót tervezzenek a Bartók Béla út Gárdonyi tér és Gellért tér közé eső szakaszának üzletei, valamint a Kosztolányi Dezső téri Tranzit Art Café elé. A tervek bemutatására szintén a rendezvényen kerül sor, miután a Magyar Kerékpáros Klubbal együttműködve szakmai zsűri bírálta el őket.

A Gárdonyi téren és a Gellért téren a tervek szerint több koncertet is meghallgathat a közönség. A felkért művészek között szerepel Stubnya Béla és társulata, Ágoston Béla és zenekara és Flusznik Elemér, valamint „Bélaműhely” címmel interaktív programot szerveznek a gyerekeknek, ahol hét zenész ismerteti meg a kicsiket a különböző hangszerekkel.

Az április 25-i I Bike Budapest óriási bringás felvonulás után pedig a Tranzit Art Café várja a városi kerékpárososokat egy bringás divatbemutatóra, ahol MAKAIBETTI egyedi tervezésű bringás ruhái lesznek láthatóak a kifutón.

Az év során az egyesület további kulturális események megszervezését is tervezi több alkalommal, nyáron és ősszel is.

 

További részletek:

http://kult11.wordpress.com/

https://hu-hu.facebook.com/Kult11

 

Programok

 

április 24. péntek – Kiállítás, workshop, vásár, felolvasás, zene

Hivatalos megnyitó 16 órától a Gellért téren, Metro bejáró előtt (rossz idő esetén a B29 – XI. Bartók Béla út 29.)

Köszöntő: Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda Polgármestere és Faur Zsófia, a Kulturális Tizenegy Egyesület Elnöke

Térzene: Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola énekkara, valamint a Weiner Leo Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei

“A TÉR”- a saját tér, élettér, közösségi tér diák művészeti pályázat alkotásaiból rendezett szabadtéri kiállítás megnyitója és a pályaművek zsűrizése (az alkotások közül öt alkotás a rendezvény után az IKEA Budaörs Áruházban kerül kiállításra (az alkotásokat az IKEA által felajánlott csomagoló anyagokból készítették el diákok, Kormos Mercedes művészetpedagógus vezetésével)

Az “1 Művész 1 Porta” installációs füzér alkotásainak megtekintése a BBB-n. A program művészei: Antal Csaba, Ábrahám Anna, Balázs Viola, Boros Mátyás, Csonka Veronika, Dömsödi Levente, Gresa Márton, Hámori Anett, Horváth Lóczi Judit, Kerekes Gábor, Kókai Renáta, Márián Gábor, Medence csoport, Rácz Dániel, Soós Dóra, Tóth Marica, Tóth Annamária, Varsányi Pál.

Gellért tér 3. – Palack Bor- és Tapas Bár
GASZTRO: „Vörös és fehér “; Egy vörös-, és egy fehérbor párosítása falatokkal a bor kedvelőknek, és ínyenceknek.

BBB 1. – VinoPiano-Kézműves Borbár, market és Galéria
19:00:
KIÁLLÍTÁS – Hódmezővásárhelyi Képzőművészeti Szimpozium
ZENE – Rácz László Gitárművész Jazz előadása
GASZTRO – Kékfrankos MOST tematikus kóstoló

BBB 5. – Pagony a Gellért térnél
19-19:45: Időfutár közönségtalálkozó és kísérletezés

19:00: bemutatkozik Lídia, 17 kirakat galériával a szerző, Gévai Csilla illusztrációiból. Megnyitja: Szekeres Nikoletta, brácsázik: Melis Márta

20.30: Menő vagy nem menő? – Mán-Várhegyi Réka Szupermenők című könyvének bemutatója felolvasással és a Kisszínes Duóval – énekel: Kemény Zsófi és Kemény Lili

21.15: A könyv öltöztet! – könyv ihlette divat-performansz Hevér Zsófi (Zabora) koreográfiájával Keresd a legújabb Tilos az Á könyveket a kifutón
https://www.facebook.com/events/1441910309434790/

BBB 8. – Bor és Kézműves Üzlet-Műhely-Galéria
18 óra: Kiállítás megnyitó:
BAR MLECZNY- A TEJBÁR
BALÁZS VIOLA és SZÉCSI TAMÁS, a 2014-es Gombold újra öltözék kiegészítő kategória nyerteseinek kiállítása
GASZTRO: TEJBÁR….tejturmixok
BORBÁR:
Szekszárdi Quartett ízei,hozzá anyukám zsíroskenyere

BBB 9. – Café Gottier
Filmek csoki-témában:
Charlie és a csokigyár,
Chocolat,
Gombóc Artúr kalandjai
Vásár: kézműves bonbonok
GASZTRO
Csokoládés hétvége

BBB 20. – Defo Labor
pakk_art market – Kortárs művészet mindenkinek
15:00: Trendlabor Milánó előadás
https://www.facebook.com/events/1432610533704843/

XI. Fadrusz utca – Borháló
18.00: Borkóstoló kezdőknek (is): művészi borok a borok művészei
https://www.facebook.com/events/818772514838118/

 

 

április 25. szombat 10 órától – Kiállítás, workshop, vásár, felolvasás, zene

10.30-12.30 óra: Találkozzunk a Gárdonyi téren! – Szomszédoljunk a szabadban! – lokálpatrióták előnyben

11 óra: Péter Szilvia vezetésével BBB séta a design, az építészet és a művészetek kapcsolódásának helyszínén. A sétán az ELEVEN Tavaszt létrehozó helyiségek kiállításaiba is betekinthetnek az érdeklődők. Gyülekező a Gellért téren.

11.30 óra: Horváth Lóczi Judit képzőművész séta keretében mutatja be az “1 Művész 1 Porta” projekt installációit és megalkotóit. A séta a Palack borbár elől indul, utolsó állomásunk a Tranzit Art Café.

15 óra: a Molnár C. Pál Múzeumból indul séta a BBB-re Csillag Péter vezetésével. A Gellért-hegy csendes utcáján végigsétálva leérkeznek a Bartók Béla út ELEVEN Tavasz rendezvényére, kiállító termeibe, kávéházaihoz.
BBB / koncertek a Gellért téren és a Gárdonyi téren: Stubnya Béla és társulata, Flusznik Elemér – verklis

A Magyar Kerékpárosklubbal együttműködésben meghirdetett Biciklitároló pályázat beérkezett pályamunkáinak, terveinek megtekintése a BBB egyes helyszínein.

Gellért tér 3. – Palack Bor- és Tapas Bár
GASZTRO: „Vörös és fehér ”
Egy vörös-, és egy fehérbor párosítása falatokkal a bor kedvelőknek, és ínyenceknek.

BBB 1. – VinoPiano- Kézműves Borbár, market és Galéria
KIÁLLÍTÁS: Hódmezővásárhelyi Képzőművészeti Szimpozium
19:00 ZENE: Moving Experiences/ JAY MILLER vokál: mesélés és koncert(Story telling & concert)
GASZTRO: Kékfrankos MOST tematikus kóstoló

BBB 5. Pagony a Gellért térnél
10-18:00: Interaktív workshop az egész családnak, ahol mindenki megtalálhatja saját szerepét! A végeredmény pedig egy mesekönyv installáció lesz, aminek hetedhét országban híre megy. Lesz firkálás, vagdosás, írás, számolás, design és akció, nyomozás, meg mese kiabálás
https://www.facebook.com/events/1441910309434790/

BBB 8. – Bor és Kézműves Üzlet-Műhely-Galéria
BAR MLECZNY- A TEJBÁR
BALÁZS VIOLA és SZÉCSI TAMÁS, a 2014-es Gombold újra öltözék kiegészítő kategória nyerteseinek kiállítása
Vásár: Varsányi Pál grafikái
GASZTRO: TEJBÁR….tejturmixok
BORBÁR: Szekszárdi Quartett ízei,
Különleges kóstoló:
„Bartók Allegro barbaro által ihletett bor”
Heimann pince BARBÁR

BBB 9. – Café Gottier
17.00: “Vannak csokoládék amelyeket vegyészek gyártanak. És van a csokoládé, amelyet művészek alkotnak.” Baritz Imre, a 9s Csokikészítő műhely művésze bonbonkészítő bemutatót és kóstolót tart.
https://www.facebook.com/events/1566754180260845/

BBB 36. – Hadik Kávéház
Írók akik képbe jönnek – írók és képzeleteik
https://www.facebook.com/events/433990826774304/

BBB 36. – Szatyor Bár és Galéria
CAPTAIN FLEA
Captain Flea: megunt tárgyak újraéledő lelke
https://www.facebook.com/events/1569081980016490/

Feneketlen tó és környéke:

XI. Fadrusz utca – Borháló
18.00: Borkóstoló kezdőknek (is): művészi borok a borok művészei
https://www.facebook.com/events/818772514838118/

XI. Bukarest utca és Ulászló utca sarka – Tranzit Art Café
20.00: Városi bringás divatbemutató makaiBetti egyedi tervezéseivel
az I Bike Budapest biciklis felvonulás után
https://www.facebook.com/events/974323882592855/

 

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

BBB_aprilis24

 

 

BBB_aprilis24-25

 

 

BBB_aprilis25