facebook share

Megjelenés dátuma: 2016. március 9.

eleventavasz

A KULT11 Egyesület egy olyan vállalkozásokból, intézményekből és magánszemélyekből szerveződő közösség, mely a Bartók Béla út egykori kulturális szerepének visszaállítását tűzte ki célul. Kosztolányi, Karinthy, Móricz és a magyar kultúra többi óriása az 1900-as évek elején a Bartók Béla úton élénk társadalmi életet generált jelenlétével az akkori Buda felkapott boulevardjának kávéházaiban. Az egyesület a szellemi pezsgés újbóli beindítására törekszik a Bartók Béla Boulevardon, bekapcsolva azt a főváros vérkeringésébe, a budai városrész első tematikus utcáját kialakítva. A múltbéli helyeket megelevenítve a Gellért Szállótól és Fürdőtől kezdve, a Hadik laktanyán át, a Feneketlen-tóig, számos kulturális intézmény, galéria, design bolt, kávéház, étterem és szórakozóhely várja az embereket, hogy mind a művészet, a design, mind a gasztronómia területén minőségi időtöltésben lehessen részük.

A Bartók Béla Boulevard kulturális közegét olyan programok gazdagítják, mint például az ELEVEN hétvégék. Az ősszel és tavasszal megrendezésre kerülő programsorozat célja, hogy a designt, az építészetet és a művészeteket testközelbe hozza. A Gárdonyi téren és a BBB-n lévő helyek sokszínű programjaikkal lehetőséget kínálnak egy olyan hétvége eltöltésére, ahol minden korosztály megtalálhatja a saját érdeklődésének, képességeinek megfelelő szórakozási lehetőséget.

Az idei ELEVEN Tavasz hétvége május 6-8. között kerül megrendezésre. Péntek délutántól vasárnap délutánig valódi kulturális zsibongás lesz a Bartók Béla úton, ahová a szervező Kulturális Tizenegy Egyesület – együttműködésben a Portugál Nagykövetség Kereskedelmi Képviseletével és a budapesti Camões Intézettel – ezúttal portugál hangulatot igyekszik varázsolni a képzőművészeten, zenén, gasztronómián, irodalmon keresztül. Lesz többek között portugál csempe (azulejo) workshop, parafakiállítás és workshop, építészeti előadás és filmek, fotókiállítások, portugál hangulatú zene, portugál ételek, sütemények, valamint számos egyéb program gyerekek, felnőttek számára egyaránt. Hétvégére a Gárdonyi tér és a Bercsényi utca is megtelik élettel: szabadtéri koncertek és mozi, valamint magyar és portugál termékek piaca várja majd az érdeklődőket, akik akár egy piknikkosarat megtöltve és egy pokrócra heveredve élvezhetik majd a színpadon zajló programokat és – remélhetőleg – a tavaszi napsütést.

Az ELEVEN Tavasz bevezető programjaként virágba borul a Bartók Béla út és környéke. A ”Fogadj örökökbe egy kiskertet” kreatív alkotói pályázat keretein belül diákcsapatok készíthetnek minikerteket, melyeknek a galériák és kulturális terek adnak otthont. A kompozíciónak tükröznie kell az adott hely hangulatát és megelevenítenie az életérzést, amit a Bartók Béla Boulevard képvisel. A legjobb alkotásokat szakmai zsűri díjazza. A pályázat célja azon túl, hogy „zöldíti” a környezetet, kreatív és játékos módon hozza közelebb a fiatalokhoz a Bartók Béla Boulevard szellemiségét.

kivirul3

A rendezvény része hagyományosan az 1 Művész 1 Porta projekt, melyben különböző területek alkotói és a BBB helyei működnek együtt. A projektben egyrészről az egyesület által felkért alkotók (Csurka Eszter, Dömsödi Levente, Horváth Lóczi Judit, Karácsonyi László, Kárpáti Róbert, Korcsmár Eszter, Nagy Géza, Rácz Dániel, Szabó Csaba, Verebics Ágnes, Vági Flóra) a partner helyekkel az artKRAFT által felajánlott izgalmas tárgyakból hoznak létre expresszív alkotásokat, amelyben a tárgy magas művészi színvonalon éled újjá úgy, hogy jellemzi a portát és a művészt is. Az elkészült darabok az ELEVEN hétvégét megelőzően a portákon kiállításra kerülnek, majd a hétvége folyamán rendezett aukción értékesítésre. Emellett nyílt pályázaton lelkes alkotók is jelentkezhettek, elsősorban olyan designtermékekkel, képzőművészeti alkotással, installációval, performansszal vagy előadással, amelyek a tudatos környezetépítés témájához kapcsolódnak az esemény gondolatiságához illeszkedve. A nyertes pályaműveknek szintén a BBB helyei biztosítanak kiállítóteret.

Az 1 művész 1 porta esemény aukciójának a Danubius Hotel Gellért ad majd otthont, és ugyanitt kerül megrendezésre az ELEVEN design és művészeti vásár is. A vásár időpontja május 7-8., amelyre március 31-éig várjuk tervezők, alkotók jelentkezést.

ELEVEN Tavasz_design vásár

 

Az Eleven design hétvége facebook-oldalára folyamatosan kerülnek fel a hírek az eseménnyel kapcsolatban, illetve a részletes programlista is megtekinthető lesz, érdemes követni.

https://www.facebook.com/ELEVENdesignhetvege/?fref=ts

 

Támogatók:

artSpace      logo_onkormanyzat_ff       titina       

  iskolakapun-kívüli-program       Uüjbuda_LOGO