facebook share

Megjelenés dátuma: 2014. augusztus 13.

2014. július 31-én sajtótájékoztatót tartott a BUM – Bevásárló és Tematikus utcák Nonprofit Kft. az Iparművészeti Múzeumban, melynek keretében bemutatkozott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Nonprofit Kft-je (BUM). Ezen túlmenően megismerhették a meghívottak a Ráday Soho Egyesület Iparművészeti Múzeummal és Magyar Nemzeti Múzeummal létrejött együttműködését, hogy miként tudnak a vállalkozók együttműködni a környezetükben lévő intézményekkel úgy, hogy abból igazán sikeres és hosszú távú kapcsolat alakuljon ki. Az együttműködés a júniusi Terített asztalok – Múzeumok éjszakája című eseményhez kapcsolódott, így a sajtótájékoztató résztvevőinek lehetősége volt az Iparművészeti Múzeum „Pompa az asztalon” című kiállítását is megtekinteni, amit a Múzeumok éjszakájára a Ráday Soho Egyesülettel történő közös munka ihletett. A sajtótájékoztató házigazdája Sági Szilárd műsorvezető, gasztrokibic volt, akitől megtudhattuk többek között miért is fontos a szép teríték.

Alább pedig egy cikk, hogy miként is látták meghívott vendégeink ezt a sajtótájékoztatót.

2014. július 31., csütörtök, 12:53

Szerző: MTI

„A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) támogatja, hogy a fővárosban minél több tematikus utca jöjjön létre, illetve a meglévők eredményesen működjenek – hangsúlyozta Szatmáry-Jähl Angéla, a köztestület kereskedelmi tagozatának elnöke csütörtökön a sajtótájékoztatón, Budapesten.

BUM_0731

Képet készítette: Vincze Hédi

A BKIK vezetője elmondta, hogy ennek érdekében a kamara létrehozta a Bevásárló és Tematikus Utcák (BUM) Nonprofit Kft.-t, amely koordinálja a vállalkozók közötti együttműködést, illetve lobbival segíti a tematikus utcák munkáját, újak létrejöttét.

Antal Attila, a BUM Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a kamara gazdaság- és kereskedelemfejlesztő tevékenysége részeként fontosnak tartja a vállalkozók összefogásának segítését, ami gazdasági haszonban is megnyilvánulhat.

Szatmáry-Jähl Angéla hangsúlyozta, a kamara szeretné elérni, hogy a turizmusba egyre inkább bekerüljön a kereskedelem, a vendéglátás, a kultúra a tematikus utcákon keresztül.

Antal Attila elmondta: arra törekszenek, hogy színesedjen a tematikus utcák palettája, az összefogás ne csak a vállalkozások között, hanem az adott környezetben élőkkel is megvalósuljon, közvetíteni kívánnak az önkormányzatok és a vállalkozások között, illetve pályázati lehetőségekre hívják fel a figyelmet.

Nemzetközi tapasztalatok alapján a tematikus utcák hozzájárulnak a turizmus, illetve az ott működő vállalkozások forgalmának növekedéséhez, ezért is fontos ennek a lehetőségnek az elterjesztése Budapesten is – hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató, aki példaként említette, hogy míg Bécsben 80 tematikus utca működik, addig Budapesten mindössze nyolc-tíz.

Kérdésre válaszolva Antal Attila elmondta, hogy a tematikus utca létrehozását, kialakítását a helyi szereplőknek célszerű kezdeményezni, a nonprofit kft. a know-how átadásában tud segíteni.

A sajtótájékoztatón bemutatták a IX. kerületi Ráday utcában megvalósuló tematikus utca működését, a vendéglátóhelyek, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum kapcsolódását például a Múzeumok Éjszakája programban.

Orbán György, a Ráday Soho Egyesület projektmenedzsere elmondta, hogy a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva június 21-én és 22-én a Ráday utcában sokféle terített asztal várta a látogatókat, akiknek a szavazata alapján adták át a mostani sajtótájékoztató keretében az utca legszebb terítéke verseny díját a Claro Bistrónak, az elismerés egy évre szóló és vándordíj lesz.

 Dijatadas

Képet készítette: Vincze Hédi

Siklós Péter, az Iparművészeti Múzeum általános főigazgató-helyettese kiemelte, hogy múzeumuk rendszeresen vásárokat, kézműves rendezvényeket szervez, illetve kapcsolódik a környék programjaihoz, és felhívják a figyelmet a kerület ipartörténeti emlékhelyeire.

Dr. Császtvay Tünde, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese a közös gondolkodás fontosságát emelte ki, hogy a partnerek megtalálják és erősítsék egymást.”

 

Köszönjük a részvételt mindenkinek!