Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Art&Antique Street

Alakult: 2006 Tagok: 25 Térkép Üzletek facebook

Van Budapest szívében, Lipótvárosban egy hangulatos, fákkal szegélyezett utca, amely a legigényesebb galériáknak, műtárgykereskedéseknek, aukciós házaknak ad otthont.  A Falk Miksa utca az elmúlt évek során Budapest legfontosabb műkereskedelmi csomópontja lett. A rendszerváltás időszakában a BÁV kirendeltsége volt az egyetlen régiségbolt az utcában, akkoriban még állami vállalat. A pesti régiségkereskedők aztán lassacskán rájöttek, hogy ha – párizsi és római kollégáikhoz hasonlóan – ugyanabba az utcába vagy városrészbe költöznek, az segít felvirágoztatni az üzletet.

Néhány év alatt a Falk Miksa utcában, a Szent István körút és a Balaton utca között több mint húsz új üzlet nyílt, mára pedig mintegy ötven kereskedő várja a vásárlókat ezen a környéken. Az évente megrendezett Falk Art Fórum Fesztivál is erősíti jelenlétüket Budapest kulturális életében.

A boltok kialakítása egyedi: akad egészen apró üzlethelyiség, és olyan is, ahol több szinten válogathatunk a bőséges áruválasztékból. Találunk egy-egy témakörre, vagy stílusra: ékszerre, porcelánra, a keleti művészetekre, vagy éppen az art deco-ra fókuszáló boltokat, míg sok helyen a festményektől a szőnyegeken át az ezüsttárgyakig számtalan egyedi műtárgy kapható.

Aukciós házként is működik az üzletek egy része, árveréseiken külföldi és hazai gyűjtők egyaránt vadásznak ritkaságokra. A kortárs művészettel foglalkozó galériák programját is érdemes figyelni, hiszen gyakran rendeznek kiállítást egy-egy művésznek, vagy művészcsoportnak.

2006 tavaszán született az ötlet: nyisson a Falk Miksa utca is a nagyközönség felé. Így indult a Falk Art Fórum Antik & Modern Művészeti Fesztivál. Évek óta látogatók ezreit vonzza ez a színes esemény. Részben ennek is köszönhető, hogy sokan ma már csak galériás negyedként emlegetik a környéket. Évről évre egyre több kulturális és szakmai program csalogatja ide az érdeklődőket a világ minden tájáról.

A szervezők szívesen látnának további szponzorokat, hogy a Falk Art Fórum fesztivál magas színvonalát a jövőben is tartani tudják, és egy alkalom helyett évente akár több napon is a nagyközönségé lehessen az utca. Olyan rendezvényről van szó, amelyet immár 15 éve életben tart és sikerre visz a mintegy 50 résztvevő művészeti galéria és régiségkereskedés, és számos önkéntes lelkes összefogása.

A fesztiválon túl egész évben várja az érdeklődőket a Falk Miksa utca és környéke, hiszen számos üzlet található a Balassi Bálint utcában, Balaton és Markó utcában is. Lehet itt művészeti előadásokat hallgatni, kiállításokra, galéria tárlatvezetésekre járni, vezető muzeológusokkal, műtárgykereskedőkkel beszélgetni.

 


Miért érdemes a Falk Miksa utcába látogatni?

Különös kincsekre bukkanhat az ember a kellemes hangulatú Falk Miksa utca antikvitással és kortárs művészettel foglalkozó üzleteiben. Fedezzük fel együtt elfeledett értékeinket, találkozzunk a Galériás negyedben!

Küldetésünk

A történelmi értékeket kézzel fogható közelségbe hozzuk az emberek számára, így az antik tárgyak ismét egy-egy család tagjává válnak. Nem minden régi és értékes tárgy megfizethetetlen, az élmény, amit ad viszont az.Látnivalók

  1. Peter Falk szobra (Fekete Géza Dezső alkotása)

  2. A 2. szám alatti, Kossuth térre is nyíló, Málnai Béla által tervezett neobarokk épület, az egykori Magyar Általános Kőszénbánya Rt. nyugdíjintézeti bérpalotája, és annak kovácsoltvas kapuja, színes márvány előcsarnoka és különleges, ellipszis alakú lépcsőháza 

  3. A 13. szám alatti lakóház rézelemekkel is borított, egyiptomi hatású kapuja

  4. A 18-20. szám alatti, az Atlantica Tengerhajózási Részvénytársaság által bérelt egykori luxusbérház Zsolnay csempékkel borított lépcsőháza, hajózással kapcsolatos domborművei és színes üvegablakai

  5. A 10. szám alatti lakóház, amely a 100 évvel ezelőtti „francia udvaros” tömbkialakítás iskolapéldája, az épület különleges értéke pedig az alatti futó, boltíves pincerendszer, amelyben szintén galéria működik

 

Érdekességek

  1. Az utca névadója, Falk Miksa író, újságíró és politikus volt, a Pester Lloyd főszerkesztője, aki egy időben Erzsébet császárnét, Sisit is tanította a magyar nyelvre.

  2. A terület 1752-ig a Margit-szigeti apácáké volt, majd a város iparának egyik központja lett malmokkal, textil- és fegyvergyárakkal. 

  3. ​​Az utcában rendszeresen megfordulnak Magyarországon tartózkodó világsztárok különleges műtárgyak után kutatva, és a hollywoodi produkciók díszlettervezői is szívesen vásárolnak az itteni üzletek kínálatából bútorokat és tárgyakat, amelyeket aztán a filmek díszletében láthatunk viszont. 

  4. A 7. szám alatti házban töltötte gyermekkorát Radnóti Miklós. 

  5. A 21. szám alatti házban található galéria helyén működött egykor a 20. század számos híres művész és színészegyéniség törzshelyéül szolgáló Lipót, később Luxor Kávéház

 


Galéria